Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Staatssecretaris start meldpunt minutenregistratie

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) heeft een meldpunt minutenregistratie gestart. Zij wil ontdekken wie nog minutenregistratie voorschrijft en waarom dat gebeurt.
Staatssecretaris start meldpunt minutenregistratie

Bij de minutenregistratie wordt de geleverde zorg aan cliënten tot op de minuut gedetailleerd bijgehouden door verpleegkundigen en zorgverleners.

Klachten over registratie

In het kader van het experiment Regelarme Instellingen kreeg VWS rond de zevenhonderd klachten binnen, waaronder tientallen over de minutenregistratie. Veldhuijzen van Zanten benadrukt dat minutenregistratie van haar niet hoeft. ‘Het is een hardnekkig misverstand dat de overheid dit voorschrijft. Daarom wil ik weten waarom sommige medewerkers nog steeds geconfronteerd worden met de registratie’, aldus Veldhuijzen van Zanten.

Afschaffing van minutenregistratie

Veldhuijzen van Zanten heeft zich overigens eerder uitgesproken tegen de minutenregistratie. Op vragen van Renske Leijten (SP) antwoordde de staatssecretaris dat zij de minutenregistratie als onwenselijk beschouwd. Leijten vroeg tevens in een motie om afschaffing van de registratie. Veldhijzen van Zanten gaf daar naar eigen zeggen al gehoor aan omdat VWS de registratie niet verplicht stelt.

Chaos bij Osira

Zorgorganisatie Osira kwam eerder negatief in het nieuws door de minutenregistratie. In een intern rapport dat Zorgvisie in handen kreeg, stelde organisatie dat de minutenregistratie niet heeft gezorgd voor een verbetering. Een interim-clusterdirecteur noemde de situatie na de invoering ‘instabiel’. Ook was er sprake van een hoog verzuim en vielen de financiële resultaten tegen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Zorgvisie )

Lees ook:

Stopwatchmethode Osira zorgt voor chaos

‘Stopwatchzorg in 2012 afschaffen’

Staatssecretaris laat minutenregistratie intact

Zorgarrangement als vervanging minutenregistratie thuiszorg

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. heb bij een organisatie gewerkt die ook in minuten werkte.
  zo was er dus een mevrouw die heel graag beneden wilde eten maar geen geld had om opgehaald te worden, moest ze dus op haar kamer eten. dat vond ik zo sneu dat ik haar ging halen, nou dat was natuurlijk niet de bedoeling.
  me dochter werkte daar ook en ging een keer steunkousen uit doen, de dochter van de vrouw had lekkere body lotion gekocht maar er was geen tijd in gekocht omdat erop te smeren! me dochter heeft meteen haar baan opgezegt want zo kon zij daar niet werken. en zo heb ik nog wel wat voorbeelden maar ik ben blij dat ik er niet meer werk. contact met de mensen was niet meer mogelijk met je pasje op je jasje die alles registreerde.

 3. Ik ben er erg voor dat de zorg in minuten wordt geIndiceerd. Meestal zijn de indicaties ook ruim voldoende, maar soms niet. In dat geval lukt het ook bijna altijd om de indicatie te verruimen, want daar zijn altijd goede redenen voor.
  Als je niet (globaal) je minuten registreert, weet je niet of de indicatie voldoet.

 4. Als de eigen bijdrage voor AWBZ zorg verhoogt,gaat de client/vertegenwoordiger zeker controleren of hij genoeg krijgt waar hij/zij voor moet betalen. Je krijgt ook een bon van de monteur vd wasmachine;)
  Alles is gebaseerd op de verkregen zorgindicatie (CIZ is niet meer dan toezichthouder) welke verantwoord moet worden ah zorgkantoor. Maarrrr.. de Zorgkantoren worden toch opgeheven? Beter!

 5. Eigen bijdrage van de patiënt in de psychiatrie hangt af van de 100 minutengrens. resp € 100 of €200 ,beter helemaal afschaffen!Scheelt giga veel administratieve en controle tijd.Oninbare eigen bijdragen vanwege patienten in de schuldhulpverlening, dus ook daar weer administratieve gevolge”: we houden elkaar lekker aan het werk.

 6. Ik geloof dat MHM hetzelfde werk doet als ondergetekende. Minister is duidelijk NIET op de hoogte van hetgeen onder haar allemaal aan zaken verzonnen wordt en heeft er zeker GEEN vat op.
  Afijn, de afgelopen vijf jaar is de stapel op te leveren papieren hiermee vervijfvoudigd en is op papier de zorg zeer zeker beter geworden. Zijn er voor de fratsen die je net genoemd hebt vele banen gecreëerd (zal de socialistische inslag wel zijn van alle ministers op deze job). Nu moet ze met de billen bloot: waar wilt u op bezuinigen? Op de zorg of op alle randvoorwaarden die geleverd moeten worden om deze zorg te kunnen declareren. Geef de zorginstelling toch hun autonomie terug, waardoor men weer met het hart kan werken en het ideële de kwaliteit bepaald en niet een papieren doelmatigheid.

 7. CIZ, Zorgkantoor, ZVW, AW 319,AW 320, AO/IC regels etc etc.Allemaal door de diverse instanties verzonnen regels inz productie registratie . Geachte Minister, werk niet langs elkaar heen, kijk binnen uw diensten en het antwoord is gevonden. Wellicht dat de adm.lasten minder worden in de VV&T. GRZ naar DBC – we moeten voorlopig wel 2 registratie systemen bijhouden! bedankt overheid voor dit dubbel werk! voor zover vermindering van de overhead

 8. Tikkie huicelachtig: in de AZR3.0 (afgelopen zomer geïmplementeerd), nota bene door de minister gefiatteerd, moet alle extramurale zorg per minuut gedeclareerd worden naar de zorgkantoren. Wie is er nu hier nu gek? Wij rekenen de medewerkers weliswaar niet per minuut af, maar dat niet niet weg dat we van de minister WEL zo moeten registreren. De wereld gaat aan vlijt ten onder!!

 9. verpleegkundige in de thuiszorg, zo is het mar net. Ze kunnen die minutenregistratie dan wel af willen schaffen, maar zorgkantoor + CIZ zijn daar nog helemaal niet op ingericht. Ja, als je Buurtzorg heet, dan kan dat, maar dan ontvang je ook heel veel subsidie! (ik heb trouwens een gevoel dat ik jou ken, werk je in Krimpen?)

 10. In de thuiszorg houden wij de minutenregistratie bij om de volgende redenen: Aan de hand van de geleverde tijd betaalt de client de eigen bijdrage. De client tekent bij ons voor de geleverde tijd. Zo kan het zorgkantoor controleren dat de zorg geleverd is en de zorgaanbieder betalen.Zonder indicatie en minutenregistratie krijg je geen geld. Ik wil graag naar een regelarme instelling, maar dan zal het beleid van de minister bij het CIZ en de zorgkantoren doorgevoerd moeten worden.Het zorgkantoor stelt zelfs dar er maar maximaal 65% van de bandbreedte van de indicatie geleverd mag worden.Regels te over dus. Of zie ik het niet goed?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.