Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Staatssecretaris waarschuwt thuiszorg

Mark van Dorresteijn
Uitzendkrachten die in de thuiszorg werken maar geen verpleegkundige diploma's hebben, mogen geen medische taken verrichten. Mocht dat toch gebeuren, dan grijpt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in. Dat zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje, meldt persbureau Novum.
Staatssecretaris waarschuwt thuiszorg

Fleur Agema (PVV) vroeg de staatssecretaris om opheldering naar aanleiding van een reportage van EenVandaag die vanavond wordt uitgezonden. Daaruit zou blijken dat uitzendkrachten in de thuiszorg zonder de juiste diploma’s ook verantwoordelijk worden gemaakt voor de verstrekking van medicijnen en moeten assisteren bij zelfinjecties.

Ingrijpen

Agema eiste dat de staatssecretaris dinsdag nog zou ingrijpen. Het risico ligt namelijk op de loer dat andere thuiszorgorganisaties het voorbeeld volgen, omdat niet geschoolde thuishulpen veel goedkoper zijn. Veldhuijzen van Zanten reageerde dat zij de uitzending nog niet gezien heeft. “Niettemin is het niet de bedoeling dat dergelijke praktijken voorkomen”, zei ze. “Mocht dat toch zo zijn, dan zal de inspectie actie ondernemen”, aldus de bewindsvrouw. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Rel om verborgen camera bij Charim Thuiszorg

Rechter: VWS mag thuiszorg niet extra korten in 2011

Medicatie onveilig in thuiszorg en gehandicaptenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. Bedoelen ze met verpleegkundie ook een verpleegkundige? Volgens mij kunnen VIGGers ook heel veel doen, of…wordt zoals zo vaak iedereen die in de thuiszorg of in het ziekenhuis werkt verpleegkundige genoemd. Verpleegkundige is een beschermde titel,in de BIG geregistreerd.Je moet een verpleegkundige diploma hebben om je verpleegkundige te mogen noemen.
  Als alleen verpleegkundigen deze handelingen mogen doen dan worden we erg druk en heel veel kan best door een VIGGER worden gedaan.Wat bedoelen ze dus???

 2. Lees alle reacties
 3. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat heb je met al die bezuinigingen. Kan de staatsecretaris ook erbij vertellen hoe de organisatie de kwaliteit kan blijven leveren met als maar bezuinigen?
  Mijn ervaring was, dat mantelzorg al heel veel deed, maar jarenlang volhouden was voor de meesten niet op te brengen.
  De laatste jaren gingen mijn middagen zitten in bureauwerk voor kostenbesparing en CIZ en CAK i.p.v. direkte zorg.
  Uitzendbureaus vragen naar de diploma’s. Ze spiegelen aan de wergever vaak de zaak mooier voor dan het is, zodat ze een extra centje in eigen zak kunnen steken.
  Er valt heel veel over te zeggen, maar de conlusie die ik trek, is dat de rek er een keer uit is !
  Groetjes Iemand van de werkvloer

 4. Wat vreemd dat men hier weer zo’n zaak van maakt. De regelgeving hierin is compleet helder, dus als men hiervan afwijkt is er sprake van een overtreding. Dan moet dus de inspectie optreden. Als iedereen zijn werk gewoon doet zit het systeem goed in elkaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.