Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Debat wetsvoorstel Pia Dijkstra: aantal donorweigeraars groeit

Bert Bukman
Dinsdag debatteerde de Eerste Kamer opnieuw over een wetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66). Intussen stijgt het aantal Nederlanders dat zijn organen na overlijden niet beschikbaar wil stellen voor transplantatie.
Fotolia 104773498 Subscription Yearly Xl.jpg
Fotolia

Er lijkt een relatie te zijn met de publiciteit rondom het wetsvoorstel van Pia Dijkstra, dat regelt dat Nederlanders na hun overlijden automatisch donor zijn. Sinds de Tweede Kamer in 2016 instemde met het wetsvoorstel van Pia Dijkstra, is het aantal weigeraars in het Donorregister toegenomen met 13 procent. Het aantal geregistreerde donoren steeg in dezelfde periode slechts met 2,4 procent.

‘Je zou denken: hoe meer discussie des te meer begrip, maar het gaat precies de andere kant op. De onzekerheid neemt toe. De reactie bij velen is dan: bij twijfel niet inhalen,’ zegt Jan van Busschbach hierover in dagblad Trouw. Van Busschbach is hoofd van de afdeling medische psychologie en psychotherapie aan de Erasmus Universiteit.

Nabestaanden

Intussen is de KNMG tevreden over de aanpassingen die Pia Dijkstra heeft doorgevoerd in haar wetsvoorstel. In haar brief aan de Eerste Kamer heeft Dijkstra volgens de artsenorganisatie de onduidelijkheden rondom de positie van nabestaanden weggenomen. De informatie van nabestaanden over de wens van de overledene zal onder het nieuwe voorstel leidend zijn. Daarmee hebben nabestaanden volgens de KNMG in feite het laatste woord, net zoals onder de huidige wet.

Ook heeft Pia Dijkstra in haar brief volgens de KNMG een groot deel van de onduidelijkheden weggenomen over de vergewisplicht van artsen. Deze plicht houdt in dat artsen moeten vaststellen of de overledene ten tijde van de registratie wilsbekwaam was.

Landelijk protocol

In haar brief stelt Dijkstra voor de vergewisplicht nader in te vullen door middel van een protocol. In dat geval hecht de KNMG er aan dat dit een landelijk protocol wordt, zodat er geen verschillen kunnen ontstaan tussen ziekenhuizen onderling. Zo moet voor artsen duidelijk worden wat er precies van hen verwacht wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.