Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Stel functioneringsgesprekken medisch specialist verplicht’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Raden van bestuur zijn te laat op de hoogte van het disfunctioneren van medisch specialisten. ‘Laat alle specialisten verplicht deelnemen aan functioneringsgesprekken.’
‘Stel functioneringsgesprekken medisch specialist verplicht’

Dat zegt Peter Holland, oud-voorzitter KNMG, in een artikel in het aprilnummer van Zorgvisie Magazine over disfunctionerende medisch specialisten en de verantwoordelijkheid van raden van bestuur. Raden van bestuur kunnen hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg niet goed waarmaken, omdat ze veel te laat op de hoogte zijn van disfunctionerende medisch specialisten. In veel gevallen gaat het om artsen die zich weten te onttrekken aan controle.

Maak IFMS verplicht

Holland vindt dat alle specialisten verplicht jaarlijks moeten deelnemen aan IFMS (individueel functioneren medisch specialist). Nu geldt die verplichting alleen nog voor nieuwe toelatingen. Holland, oud-specialist en -bestuurder, was de laatste tien jaar betrokken bij een aantal onderzoeken naar calamiteiten, zoals bij de microbiologen van het Maasstadziekenhuis, de Jansen Steur-affaire, het Havenziekenhuis en nu als buitengewoon IGZ-inspecteur bij het Ruwaard van Putten. ‘Problemen ontstaan altijd bij specialisten die niet aan IFMS doen. Dat is niet toevallig. Deze artsen hebben daar geen behoefte aan. Ze zijn zelf tevreden hoe ze het doen en hun patiënten vaak ook. Jansen Steur kreeg honderden steunbetuigingen van tevreden patiënten. Probeer dan nog maar eens kritisch naar jezelf te zijn.’

Deel informatie IFMS met bestuur

Holland vindt bovendien dat alle informatie uit het IFMS altijd met de raad van bestuur moet worden gedeeld. ‘Hoe kunnen zij anders op de hoogte komen van veiligheidsrisico’s?’ Als dat binnen ziekenhuizen niet lukt, moeten brancheorganisaties daar bindende afspraken over maken, aldus Holland.

Reactie Orde

De Orde van Medisch Specialisten stelt dat de IFMS-gesprekken vertrouwelijk zijn en niet bedoeld om te delen met de raad van bestuur, maar om het functioneren van medisch specialisten tegen het licht te houden. Het aantal specialisten dat mee doet aan functioneringsgesprekken is gestegen naar 43 procent. De Orde vindt dat bestuurders goed contact moeten houden met de medisch staf en de vakgroepen om op de hoogte te blijven van veiligheidsrisico’s. De conclusies en aanbevelingen van kwaliteitsvisitaties moeten wel worden gedeeld met de raad van bestuur, aldus de Orde.

3 REACTIES

  1. Raden van bestuur willen net als ministers OFFICIEEL zo weinig mogelijk ZELF weten van het reilen en zeilen in hun organisaties . Ze dienen zich toch altijd zo weinig mogelijk te kunnen herkennen in bepaalde ,door deskundigen WEL herkende , misstanden . Functioneringsgesprekken zijn raden van bestuur en wegkijken een gruwel. Dat gaat altijd ten koste van FUSIEgesprekken en dus ten eigen koste , hoewel 18 holes toch een aangename tijdsambiance kunnen vormen voor een lichte aangename functioneringsorientatie met natuurlijk een win-win-resultaat ? ?

  2. Lees alle reacties
  3. Het is natuurlijk een reflex: wat niet goed loopt: verplichten. Wettelijk regelen etc etc. Ik heb al wat jaren ervaring met (dis)functioneringsgesprekken. Altijd maar weer vertrouwelijk, vrijblijvend, vrijwillig, en nog een paar woorden die met een v beginnen, zoals verbeterend, ook zo’n prachtig begrip. De oproep van Peter Holland lijkt gestoeld op ervaring. Maar wat hij ervaart in de praktijk, is eerder beleven, dan ervaring. Disfunctioneren is nu nog een achteraf oordeel, een veroordeling (begint ook met een v trouwens) en wordt nu te pas en te onpas gebruikt. Het is nog maar de vraag of een verplichte functioneringsgesprek zou hebben gewerkt in de casussen die genoemd worden. Het zijn vaak zulke aardige mensen.

  4. Wat jammer dat de belangrijkste reden om functioneringsgesprekken te houden, wat voor iedereen en overal geldt, hier buiten beschouwing blijft. Namelijk dat het een frequent moment is tussen de functioneerder en degeen die voor de uitvoering verantwoordelijk, is om samen te onderzoeken of alles volgens de gekozen wensen gebeurt en vooral om op basis daarvan zaken steeds verder te kunnen verbeteren! Dat verhoogt kwaliteit, verhoogt arbeidsvreugde en motivatie! Uiteraard is een afgeleide van dergelijke gesprekken dat disfunctioneren aan de orde wordt gesteld. Maar als deze gesprekken open en eerlijk tweezijdig gevoerd worden met een regelmaat van minstens elk half jaar, is de kans dat van disfunctioneren sprake wordt aanzienlijk kleiner. Én een vroegsignalering als de onderlinge verwachtingen uiteen gaanlopen, zodat je samen naar andere oplossingen kunt zoeken, zonder in conflict bij de rechter te komen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.