Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Steun Meavita valt twee keer hoger uit

Thuiszorg Groningen en Haagse Wijk- en Woonzorg (HWWZorg) vragen 48 miljoen euro staatssteun. Dat is ruim twee keer zoveel als de steunaanvraag van 21 miljoen die de NZa vorig jaar afwees.
Steun Meavita valt twee keer hoger uit

Vandaag is bekend geworden dat Thuiszorg Groningen en HWWZorg op 24 juli een steunaanvraag van 48 miljoen euro hebben ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze aanvraag is opvallend veel hoger dan de aanvraag die Meavita Nederland vorig jaar voor haar faillissement indiende. Die aanvraag werd door de NZa afgewezen. Bestuurder Gerrit Jan van Otterloo van Thuiszorg Groningen en HWWZorg legt uit waar het verschil tussen de aanvragen in zit: “De steunaanvraag van 21 miljoen van vorige zomer was helemaal niet kostendekkend. In dat plan was berekend dat HWWZorg en Thuiszorg Groningen dit jaar al tien miljoen winst zouden draaien. Dat is niet realistisch en daarom hadden het ministerie, de NZa en de zorgkantoren geen vertrouwen in die steunaanvraag.”

NZa-steun 48 miljoen

Van Otterloo zegt dat 48 miljoen een veel reëler bedrag is. “Het heeft langer geduurd dan ik had gehoopt om erachter te komen wat de reorganisatie bij de bedrijven moet kosten. Zeker omdat de financiële administratie zo’n warboel was. Maar nu hebben we uiteindelijk in samenwerking met de zorgkantoren kunnen uitrekenen hoeveel fte’s nodig zijn voor zorgverlening in beide regio’s en hoeveel mensen boventallig zijn. Vervolgens hebben we uitgerekend op hoeveel wachtgeld en ontslagvergoeding medewerkers recht hebben. En dan kom je op een bedrag van 48 miljoen uit.”

Thuiszorg Groningen

Bij Thuiszorg Groningen kost het teveel aan personeel bijna negentien miljoen euro. Voor HWWZorg vergt het personeelsoverschot meer dan negentien miljoen euro. Het overige geld gaat niet naar opgebouwde schulden maar naar de ‘beredderingskosten’ die het gevolg van het faillissement zijn.

Menzis en CZ

Volgens Van Otterloo is er in de berekeningen uitgegaan van het slechtste geval. “Als de procedure bij het UWV bijvoorbeeld uitloopt, lopen ook onze kosten op. Daar hebben we rekening mee gehouden. De zorgkantoren van Menzis en CZ denken met ons dat na deze reorganisatie in alle gevallen weer op een kostendekkende manier zorg geleverd kan worden.”

Charles Laurey

Charles Laurey antwoordt desgevraagd dat hij niet in discussie wil met Van Otterloo over zaken die zich zeven maanden geleden hebben voorgedaan. “Ik kan wel zeggen dat wij destijds in samenwerking met de NZa en onze accountants maandenlang bezig zijn geweest om uit te rekenen wat een zachte landing van deze onderdelen zou kosten. En wij kwamen toch echt op 21 miljoen euro uit. Dat was grondig en goed werk.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Steunaanvraag voormalig Meavita is 48 miljoen

‘Bestuur Meavita had geen grip op financiën’

Thuiszorg Groningen schrapt 140 fte’s

Charles Laurey naar De Archipel in Eindhoven

4 REACTIES

  1. Helemaal mee eens; de verpleeg- en verzorgingshuizen verdelen over de andere partners in Den Haag, daar zijn zowel de bewoners als de medewerkers het meest bij gebaat. Het management heeft toch geen toegevoegde waarde. Die mensen veroorzaken alleen maar onrust en verzinnen de meest gekke ideeen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.