Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidieplafond pgo’s dik overschreden: ‘nieuwe aanvragen weinig kans’

Redacteur Zorgvisie
Met het aantal ingediende subsidieaanvragen voor de ontwikkeling van pgo’s is het subsidieplafond momenteel al ruimschoots overschreden. Dat meldt de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-i). Door de overschrijding heeft het voor pgo-leveranciers weinig zin om nu nog een aanvraag te doen.
computer

Vanaf 1 augustus 2018 9.00 uur tot 31 december 2019 kan men subsidie aanvragen voor de kosten van de bouw of aanpassing van een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Op 1 augustus om 10.45 uur meldde de DUS-i echter al dat met het aantal ingediende aanvragen het subsidieplafond ruimschoots was overschreden. ‘De nieuwe aanvragen maken in principe weinig kans op toekenning van subsidie’, aldus de uitvoeringsorganisatie.

Subsidie

Het ministerie van VWS liet onlangs weten 4 miljoen euro uit te trekken voor de ontwikkeling van de persoonlijke gezondheidsomgevingen. Per leverancier is maximaal 160.000 euro beschikbaar. Indien iedere pgo-leverancier het maximale bedrag aanvraagt, biedt de subsidieregeling ruimte voor 25 leveranciers.

Dit terwijl in Nederland zo’n 50 pgo-aanbieders zich bij MedMij kenbaar gemaakt hebben. Hans ter Brake, directeur van PGO Quli, zei onlangs tegen Zorgvisie dat hij zich afvroeg hoe dit zou uitpakken. Niet iedere pgo-leverancier zou van de subsidie kunnen profiteren – en dat blijkt.

Omdat er zoveel animo is voor de subsidie, kan het zijn dat de bedragen die pgo-leveranciers hebben aangevraagd lager uitvallen dan verwacht. De 4 miljoen wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen, tot het subsidieplafond is bereikt. De subsidieaanvragers ontvangen binnen dertien weken een beslissing. Bij een positieve beschikking wordt binnen zes weken uitbetaald.

Voorwaarden MedMij

Pgo-leveranciers kunnen pas een subsidie aanvragen wanneer zij voldoen aan de MedMij-voorwaarden. De aanvraagcriteria op een rijtje:

  • Leveranciers of potentiële leveranciers van PGO’s kunnen een subsidie aanvragen;
  • Leveranciers moeten beschikken over een verklaring van de Stichting MedMij, dat de leverancier kandidaat-deelnemer is bij het MedMij afsprakenstelsel in de rol van dienstverlener;
  • De aangevraagde subsidie en andere overheidssteun die vanaf 2016 is ontvangen mag samen niet hoger zijn dan € 200.000. Daarom is een de-minimisverklaring in het aanvraagformulier opgenomen;
  • Aanvragen is alleen mogelijk voor rechtspersonen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.