Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandartsen liegen tegen NZa over kosten

Veel mondzorgaanbieders, zoals tandartsen en orthodontisten, zijn niet open over de kosten en opbrengsten van hun praktijk. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een persverklaring.De autoriteit heeft enkele honderden mondzorgpraktijken hiervoor op de vingers getikt.
Tandartsen liegen tegen NZa over kosten
Foto: ANP

Bij 65 mondzorgpraktijken nam de NZa strengere maatregelen. Acht van hen moeten nu een last onder dwangsom betalen, variërend van een paar duizend tot twintigduizend euro.

Tarieven

Aanbieders van mondzorg zoals tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten, zijn verplicht openheid van zaken te geven voor het kostenonderzoek dat onderzoeksbureau Deloitte uitvoert in opdracht van de NZa. De autoriteit gebruikt de resultaten van dit kostenonderzoek om de tarieven te berekenen in de mondzorg.

Dwangsom

Bij enkele honderden mondzorgpraktijken uit de steekproef van negenhonderd in totaal, waren de antwoorden over de kosten en opbrengsten van hun praktijk onvolledig. De meeste daarvan leverden de gegevens desgevraagd alsnog aan. Acht mondzorgaanbieders bleven ondanks herhaalde verzoeken weigeren om openheid van zaken te geven. Zij kregen een last onder dwangsom opgelegd die kan oplopen tot twintigduizend euro en moeten alsnog de gegevens aanleveren.

Liegen

Daarnaast leverde een groot aantal mondzorgpraktijken uit de steekproef (deels) onjuiste of onrealistische gegevens aan. Deze praktijken krijgen het verzoek om de gegevens toe te lichten of alsnog de juiste gegevens aan te leveren. Mocht blijken dat praktijken hieraan niet willen meewerken, dan kunnen ook zij strengere maatregelen van de NZa verwachten.

Betreurt

‘De NZa betreurt deze gang van zaken’, schrijft de autoriteit. ‘Het onderzoek naar de mondzorgtarieven zal nu meer geld gaan kosten, omdat het onderzoeksbureau veel tijd kwijt is om alsnog de correcte gegevens te achterhalen. Patiënten hebben bovendien recht op correcte tarieven in de mondzorg. Als praktijken niet open zijn over hun kosten en opbrengsten, lopen patiënten het risico dat zij langere tijd verkeerde tarieven moeten betalen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.