Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Tarief wijkverpleging moet met 10 procent omhoog’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Grote regionale zorgaanbieders in de wijkverpleging lijden elk jaar circa 5 procent verlies. Om te investeren in opleidingen, innovatie, hogere inkomens, betere arbeidsvoorwaarden en de juiste zorg op de juiste plek moeten verzekeraars de tarieven 10 procent laten stijgen. ‘We moeten elk jaar knokken met de zorgverzekeraars over tarieven die de kosten niet dekken.’
Wondverzorging Istock 823680582
foto: MangTeng/Getty Images/iStock

Steeds meer patiënten ontvangen complexe wijkverpleging

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Ik kan me een betere differentiatie goed voorstellen. Complexe zorg vraagt om kostendekkende tarieven. Niemand heeft er baat bij als thuiszorg ontbeert. Ik lees echter ook, dat één van de grote kostenposten de wijkverpleging bij dementie is. Daar plaats ik vraagtekens bij. Vanuit mijn praktijk in diverse gemeenten in Noord-Brabant en Zeeland zie ik dat er inderdaad veel verpleeg-inspanningen naar thuissituaties met dementie gaan, maar dat die voor een substantieel deel beter kunnen worden ingevuld met persoonsgerichte begeleiding. Dat kost iets meer tijd, maar kan tegen veel lagere kostendekkende tarieven. Mits goed uitgevoerd kan dit kwaliteitsverhogend en kostenefficiënter tegelijkertijd zijn.

    2. Lees alle reacties
    3. Goed dat Zorgvisie hier aandacht aan besteed. Dit geldt namelijk al jaren voor kleine zorgaanbieders die ook structureel lagere tarieven krijgen dan de grote aanbieders wijkverpleging. Waar het integraal tarief voor grote aanbieders vaak tussen 60 en 70 euro ligt, komt die voor kleine aanbieders nipt boven de 50 euro uit. Dit was voor Zorgthuisnl een van de redenen om vorig jaar de haalbaarheid van de CAO te betwijfelen.; voor de meeste aanbieders gewoon onbetaalbaar.
      En ook toen was al bekend dat wijkverpleging zelf niet kostendekkend is en de marges nihil! Voor veel grote organisaties geldt dat de combinatie met de verpleeghuiszorg de wijkverpleging overeind houdt. Dit hebben we diverse maken bij verzekeraars onder de aandacht gebracht en o.a. De afgelopen jaren aangekaart bij het bestuurlijk overleg met de minister; toen was de delegatie van grote zorgaanbieders echter altijd stil. Dat vonden we weinig solidair; fijn dat ze nu wel in beweging komen.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.