Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tarieven van medisch specialisten bekend

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de tarieven voor de medisch specialisten voor volgend jaar vastgesteld. In 2012 wordt de twee miljard die voor specialistenhonoraria is gereserveerd voor het eerst verdeeld op basis van declaratiesysteem DOT.
Tarieven van medisch specialisten bekend

In de nieuwe methodiek zijn de honorariumvergoedingen zo verdeeld dat zij de werklast van de medisch specialisten weergeven. Met een nieuwe verdeelsleutel zijn de taravien over de DBC-zorgproducten verdeeld. Deze overgang naar het zogenoemde DOT-systeem is één van de onderdelen om in 2012 de overstap naar prestatiebekostiging te maken. Ziekenhuizen krijgen dan niet meer jaarlijks een budget, maar worden betaald voor de zorgprestaties die zij leveren.

Beleidsregels

De NZa heeft daar deze week nog twee beleidsregels voor vastgesteld. In de beleidsregel bekostiging van de ziekenhuizen is het transitiemodel uitgewerkt, dat de komende twee jaar geldt voor de overgang naar prestatiebekostiging. In de beleidsregel beschikbaarheidsbijdragen stelt de NZa de vaste bijdragen vast voor functies die niet aan één patiënt toegerekend kunnen worden, voor bijvoorbeeld brandwondenzorg en donoruitnameteams.

Omzetplafond

Op korte termijn volgt ook nog de beleidsregel over het beheersmodel voor de honoraria van de medisch specialisten, nadat de NZa van de minister van VWS daarover een aanwijzing heeft ontvangen. Op 1 oktober stelt de NZa de omzetplafonds voor de ziekenhuizen en Zelfstandige Behandelcentra vast, voor de honoraria van de daar werkende vrijgevestigd specialisten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa maakt nieuwe tarieven voor ggz

NZa: Opnieuw meldingen over onterechte bijbetalingen AWBZ

NZa krijgt zzp’s onder haar hoede

NZa stelt nieuwe tarieven forensische zorg vast

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.