Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort aan verpleegkundigen dreigt in Europa

In meerdere Europese landen dreigt een tekort aan verpleegkundigen, zo waarschuwt de Organisatie voor Europese samenwerking en ontwikkeling (OECD).
Tekort aan verpleegkundigen dreigt in Europa
Foto: ANP

De vergrijzing, met een toenemende vraag naar zorg, en de naderende pensionering van een hele generatie verpleegkundigen, zal in veel landen tot tekorten leiden. Dit verklaart de OECD in haar rapport ‘Health at a glance: Europe’. In het rapport vergelijkt de organisatie de gezondheid en gezondheidszorg van 35 Europese landen. Dit doet zij ondermeer op basis van  zorgindicatoren die zijn opgesteld door de Europese Unie.

Nederland middenpositie
Het tijdschrift voor verpleegkundige experts, TVZ, meldt dat met ruim 8 verpleegkundigen per 1000 inwoners, Nederland een middenpositie inneemt. Dit is bijna de helft minder dan Zwitserland, Denemarken, België, Ierland, IJsland en Noorwegen, die 14 tot 16 verpleegkundigen per 1000 inwoners tellen. De landen met in verhouding de minste verpleegkundigen zijn Turkije en Griekenland met respectievelijk 1,6 en 3,3 verpleegkundigen per 1000 inwoners. In bijna alle OECD landen is het aantal verpleegkundigen per 1000 inwoners toegenomen tussen 2001 en 2010, behalve in Letland en Slowakije.


Tekorten

Het UWV meldde eerder dit jaar dat in Nederland tot en met 2015 geen tekorten aan personeel in de zorg zijn te verwachten. Daarna zouden de tekorten inderdaad flink op kunnen lopen, met name door de pensioneringsgolf. Dit zal in eerste instantie vooral merkbaar zijn in de verpleeghuizen en thuiszorg. (TVZ)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.