Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tekort verpleegkundigen is zorgbreed’

Afgelopen weekend berichtte de NOS dat het tekort aan verpleegkundigen in hartcentra zorgwekkende toestanden aanneemt. 'Niets nieuws,' zegt Francis Bolle van V&VN op Nursing.nl. ‘Dit tekort is er niet alleen in de hartcentra, dit is zorgbreed.’
bozedoktorIStock400.jpg
Foto: IStock

Veel hartcentra in Nederland kampen met een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, schreef de NOS dit weekend. Meer dan de helft van de hart- en interventiecentra slaagt er niet in om genoeg gekwalificeerde verpleegkundigen te vinden. Door het gebrek aan gespecialiseerd personeel worden er minder mensen behandeld en moeten medische ingrepen worden uitgesteld.

Vraag
Volgens de NVvC is een van de oorzaken van het tekort dat cardiologieverpleegkundigen vaak doorstromen naar de intensive care of spoedeisende hulp. Het tekort wordt aangevuld door ingehuurde verpleegkundigen via uitzendbureaus. Volgens uitzendbureau TMI, gespecialiseerd in verplegend personeel, is de vraag naar hartverpleegkundigen in een jaar tijd bijna verdubbeld.

V&VN
Dat er een tekort is onder (gespecialiseerde) verpleegkundigen is niet nieuw, zegt Francis Bolle van V&VN op Nursing.nl. Al in maart dit jaar meldde de beroepsvereniging een zorgwekkend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, in de wijk en verpleeghuizen maar ook op specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse. In mei bleek bovendien dat kinderen noodgedwongen lang in het ziekenhuis liggen, door een tekort aan gespecialiseerde kinderverpleegkundigen in de wijk.

Hardnekkig
‘We weten dat de tekorten hardnekkig zijn, maar het lastige is dat er geen keiharde cijfers om ze te weerleggen,’ licht Francis Bolle van V&VN toe. Daarbij is dit in principe een trend van alle jaren, maar het valt nu extra op doordat de beroepsbevolking afneemt vanwege de vergrijzing, en de complexe zorgvraag juist toeneemt.’

Gespecialiseeerde verpleegkundigen
Het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen wordt volgens Bolle vooral veroorzaakt, doordat werkgevers te weinig in medewerkers investeren, uit angst ze te verliezen aan het bed. ‘Ook daar is immers een tekort. En wie garandeert dat die medewerker na het doen van een specialisatie blijft, en niet naar een andere werkgever stapt?’

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.