Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onrust over vergoeding zorg voor gehandicapte kinderen

Redacteur Zorgvisie
Er is onzekerheid over de vergoeding van zorg van ongeveer drieduizend thuiswonende kinderen met een ernstige beperking. Sinds de afschaffing van de AWBZ moeten de kinderen opnieuw worden geïndiceerd door gemeenten, maar die vergoeden niet altijd alle zorg.
Handicap_Fotolia_13472058_Subsc.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt de Volkskrant. De problemen komen doordat er vanaf juli een nieuw onderscheid wordt gemaakt bij de langdurige zorg. Als kan worden vastgesteld dat iemand de rest van zijn leven zorg nodig heeft, betaalt het Rijk. Zo niet, dan worden de kinderen doorverwezen naar de gemeente of zorgverzekeraar. Van de 14.000 thuiswonende kinderen met een ernstige beperking, zijn er sinds de invoering van de Wlz en de Zvw 3300 doorverwezen naar de gemeenten, omdat het CIZ bij hen niet kan vaststellen of ze de rest van hun leven zorg nodig hebben.

Onrust over vergoeding
Die gang van zaken zorgt ervoor dat ouderen onrustig worden, schrijft de Volkskrant. Zij merken dat gemeenten minder geld hebben voor jeugdzorg en dat de mensen die er werken minder specialistische kennis hebben. In sommige gemeenten gaat het wel goed en wordt de zorg gewoon vergoed, maar op andere plaatsen worden ouders terugverwezen naar het Rijk. De ouders worden er onzeker van, schrijft het dagblad.
Frank Bluiminck, directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), denkt dat de regels van de overheid vooral nadelig uitvallen voor jonge kinderen met een ernstige beperking. ‘Terwijl van veel van die kinderen nu al duidelijk is dat ze de rest van hun leven continu hulp nodig hebben. Ouders hebben moeite hun weg te vinden in het systeem en worden van het kastje naar de muur gestuurd’, zegt hij tegen de Volkskrant. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat het Rijk en de gemeenten waar het om gaat zelf een oplossing moeten vinden voor de problematiek. Volgens de vereniging komt het niet vaak voor dat kinderen zulke zware beperkingen hebben dat gemeenten de zorg niet kunnen vergoeden.  

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.