Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Thomashuizen gered van pgb-stop

Ondanks de bevriezing van het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen zorgvragers nog steeds een pgb aanvragen als zij zorg willen van kleinschalige wooninitiatieven, zoals een Thomashuis. Het ministerie van VWS heeft voor dit soort zorginitiatieven een uitzonderingspositie gecreëerd.
Thomashuizen gered van pgb-stop

Thomashuizen zijn kleinschalige woonvormen voor gehandicapten die volgens een specifieke franchiseformule worden bestuurd. Volgens manager Clasien Schakenraad van Thomashuizen Nederland heeft haar organisatie goede afspraken gemaakt met VWS. “We waren erg geschrokken van het abrupte einde van de pgb-regeling. Daarom zijn we heel blij dat we hebben kunnen afspreken dat potentiële klanten nog steeds met een pgb bij ons terecht kunnen. Dankzij deze overeenkomst kunnen de vijftien tot twintig Thomashuizen die voor het komende half jaar gepland staan gewoon de deuren openen.” Thomashuizen heeft volgens Schakenraad de uitzonderingspositie gekregen omdat het voor VWS duidelijk is dat niemand gebaat is bij een situatie waarin nieuwe locaties niet van start kunnen gaan. “Dat is ook financieel helemaal niet voordelig voor het ministerie.”

Intramurale zorg

Het ministerie van VWS zoekt momenteel samen met het College voor zorgverzekeringen (CVZ) uit welke groepen cliënten en welke instellingen uitgezonderd kunnen worden van de algemene pgb-stop. “Het gaat om uitzonderingen voor cliëntgroepen naar aanleiding van de motie van PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen”, zegt een woordvoerder van Per Saldo, de belangenorganisatie voor pgb-houders. “In die aangenomen motie staat dat zorgvragers die door de pgb-stop alleen nog maar zijn aangewezen op een intramurale instelling, ontzien moeten worden. En volgens de motie moeten nieuwe kleinschalige initiatieven ook blijven bestaan. Wij vinden natuurlijk dat voor iedere pgb-houder een uitzondering gemaakt moet worden.”

Bedragen

Een beleidsmedewerker van VWS zegt desgevraagd dat het ministerie druk bezig is, maar dat nog niet helemaal is uitgewerkt welke groepen precies uitgezonderd zijn en voor welke bedragen minister Klink moet aankloppen bij het ministerie van Financiën. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Thomashuizen ook naar België

Moties in aantocht over pgb-stop

Jaarlijkse verassing: de pgb-groei

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.