Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuishulpen Aveant demonstreren voor rechtbank

Ruim tweehonderd medewerkers van de Utrechtse thuiszorgorganisatie Aveant hebben donderdag op het plein voor de rechtbank in Utrecht gedemonstreerd voor het behoud van hun baan en hun salaris. De medewerkers lieten zwarte ballonnen op en droegen de thuiszorg ten grave. SP-Kamerlid Renske Leijten hield een toespraak.
Thuishulpen Aveant demonstreren voor rechtbank

In de rechtbank diende het kort geding dat Aveant had aangespannen tegen de gemeente Utrecht. De gemeente Utrecht sloot Aveant uit van de aanbesteding, omdat hun inschrijving niet aan de eisen zou voldoen. Daarmee staan de banen van Aveant-medewerkers op de tocht. Aveant heeft in de gemeente Utrecht 1600 personeelsleden aan het werk die 85 procent van de thuiszorg in Utrecht voor hun rekening nemen.

Vormfout

Aveant wil de gemeente via de rechter dwingen om de thuiszorgorganisatie alsnog te laten meedoen in de aanbestedingen voor huishoudelijke hulp. De inschrijving van Aveant werd ongeldig verklaard. Dit komt volgens een procedurefout, liet Aveant eerder weten. Volgens de advocaat heeft de gemeente een volstrekt onwerkbaar digitaal formulier rondgestuurd waardoor Aveant ongewild de fout is ingegaan. Hij benadrukte dat het onwenselijk is dat Aveant niet meer meedoet, want veel van haar werknemers hebben een persoonlijke band opgebouwd met hun klanten.

Uitspraak rechter

De gemeente stelt echter dat uit de dagvaarding al blijkt dat Aveant niet aan de eisen van de gemeente wil voldoen. De gemeente moet zich aan regels houden en daardoor valt de organisatie buiten de boot. De gemeente Utrecht gaf ook aan dat zij haar best zal doen voor de werkneemsters. De gemeente garandeerde daarnaast dat de thuiszorg in Utrecht geen enkel gevaar loopt. Op 20 november doet de rechter uitspraak in het kort geding. (ANP)

Lees ook:

Aveant daagt Utrecht om aanbestedingsvoorwaarden

Thuiszorg Lida moet sluiten van IGZ

‘Winnaars’ aanbesteding bieden thuishulpen lager salaris

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.