Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Thuiszorg Groningen stelt patiëntenstop in

Vanaf vandaag kunnen nieuwe patiënten niet meer een beroep doen op Thuiszorg Groningen. Er zijn ook patiëntenstops in Overrijssel en Gelderland bij thuiszorgorganisatie Sensire. Zowel Thuiszorg Groningen als Sensire maken deel uit van Meavita Nederland.
Thuiszorg Groningen stelt patiëntenstop in

Het budget dat wordt toegewezen via de AWBZ voor de verpleging van mensen thuis is op. De budgetten zijn dit jaar vijf procent lager dan vorig jaar, terwijl de vraag naar bij voorbeeld persoonlijke verzorging met acht procent toeneemt. Als Thuiszorg Groningen nog nieuwe mensen zou aannemen dan is er aan het eind van het jaar een tekort van zo’n 9 miljoen euro, zegt de woordvoerder van de organisatie in het Algemeen Dagblad.

Patiëntenstop

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgverzekeraar Menzis hebben vandaag een gesprek over de patiëntenstops in de thuiszorg, die dit weekeinde werden afgekondigd. Dat zei een woordvoerster van de NZa zondag tegen het ANP. Menzis runt als grootste zorgverzekeraar in de regio de zorgkantoren in onder meer Groningen en Twente. De zorgkantoren voeren de AWBZ uit, waarmee de thuiszorg gefinancierd wordt. De NZa komt alleen met extra geld over de brug in uiterste gevallen. Zo moet eerst worden bekeken of patiënten niet bij andere organisaties in de regio thuiszorg kunnen krijgen.

Productieafspraken

ActiZ woordvoerster Marleen Scheurkogel zegt in het Algemeen Dagblad dat de bodem van het budget steeds sneller in zicht is. “De situatie is nijpend”, aldus Scheurkogel. “Het volgende waarschuwingssignaal is dat de huidige klanten ook niet meer kunnen worden geholpen.” De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) zegt in het AD begrip te hebben voor de maatregel van Meavita Nederland. “Aanbieders die failliet gaan, daar hebben cliënten helemaal geen baat bij”, aldus directeur Yvonne van Gilse. De LOC pleit voor afschaffing van de productieafspraken. “Cliënten moeten niet het geld volgen, maar het geld de cliënten, dan is er echte keuzevrijheid”, zegt Van Gilse.

Tweede Kamer

De SP wil voor morgen opheldering van staatssecretaris Bussemaker van VWS. Krijgt ze die niet, dan zal de SP de Tweede Kamer terugroepen van reces. Als gevolg van de actie van de thuiszorg dreigt het Slingelandziekenhuis in Doetinchem met een patiëntenstop. Patiënten die na ziekenhuisverblijf afhankelijk zijn van thuiszorg, worden dan niet uit het ziekenhuis ontslagen.

Menzis

Roger Boxtel, bestuursvoorzitter bij Menzis, erkent in de Volkskrant dat er grote problemen zijn. “We zijn al twee weken zeer intensief in gesprek en we doen er echt alles aan om mensen die zoerg nodig hebben zorg te laten geven. We kunnen het niet laten gebeuren dat er geen thuiszorg meer geleverd kan worden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

1 REACTIE

  1. Het is te zot voor woorden hoe er met gevoelens van mensen wordt om gegaan. Mensen die jaren zorg krijgen van thuiszorg en doordat ze een nieuwe indicatie nodig hebben eruit gaan.SCHANDALIG gewoon en wie mag het de mensen het uitleggen.De mensen van de werkvloer(en bedankt)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.