Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Thuiszorg in Rotterdam verschraalt’

Redacteur Zorg+Welzijn
De huishoudelijke verzorging wordt in Rotterdam in 2013 met een derde terug gebracht. De inzet van uitkeringsgerechtigden zal de duurdere thuishulp verdringen. Dat leidt tot een kaalslag in de thuiszorg voor ouderen in Rotterdam. Dat schrijft vakbond CNV Publieke Zaak in een brief aan wethouder Marco Florijn.
‘Thuiszorg in Rotterdam verschraalt’

CNV Publieke Zaak voorziet een ‘flinke ontslaggolf’ in de Rotterdamse thuiszorg en verschraling van de kwaliteit van de zorg. ‘Het Wmo-bestek voor 2013 laat zien dat de huishoudelijke verzorging met een derde wordt terug gebracht. Dat kan onmogelijk worden opgevangen met mantelzorg,’ aldus de vakbond. Wethouder Marco Florijn: ‘De kosten voor de zorg worden steeds hoger. Ook de gemeente Rotterdam moet keuzes maken, om de Rotterdammers die het nodig hebben zorg te kunnen blijven bieden. Wij vragen zorgaanbieders met ons mee te denken en met creatieve oplossingen te komen. Mijn uitgangspunt is dat de Rotterdammer de ondersteuning krijgt die hij nodig heeft, maar we gaan het anders organiseren.’ Thuiszorg Rotterdam wil geen reactie geven: ‘Wij zitten middenin het aanbestedingsproces, dan zouden we in eigen vlees snijden,’ aldus een woordvoerder.

Lager uurtarief

Verder constateert de CNV dat het aandeel schoonmaak in de Rotterdamse indicaties in 2013 verhoogd moet worden naar 85 procent. ‘Voor thuiszorgaanbieders geldt dan dat het overgrote deel van de diensten tegen een lager schoonmaak uurtarief wordt vergoed.’ Dat leidt tot ontslag van thuishulpen, die te duur zijn voor schoonmaakwerk. De vakbond is wel te spreken over het niet verlagen van de tarieven voor huishoudelijk hulp door de gemeente.

Waken

Vervolgens worden de ontslagen thuishulpen, zo redeneert de CNV, als uitkeringsgerechtigde weer ingezet in de schoonmaak, maar nu tegen een lager salaris en met een subsidie (om uitkeringsgerechtigden in dienst te nemen). De gemeente wil namelijk ook dat uitkeringsgerechtigden ingezet worden in de huishoudelijke hulp. Op zich een lovenswaardig streven, vindt CNV Publieke Zaak, maar niet als het de werkgelegenheid van thuishulpen verdringt. ‘Social Return is altijd aanvullend’, zegt wethouder Florijn. ‘In de huidige contracten passen we dat ook in de thuiszorg al twee jaar toe. Verdringing kan een vervelend neveneffect zijn, waarvoor we waken. Het is, net als goed werkgeverschap, een selectiecriterium dat wij hanteren. We gaan hierover met aanbieders in gesprek en controleren hier op.’

Dubbelingen

De thuiszorg voor kwetsbare ouderen zal verschralen, constateert de CNV. Wethouder Florijn bestrijdt dat: ‘Er moet veel meer samen gewerkt worden door zorgpartijen en welzijn om dubbelingen weg te halen. En we moeten opnieuw bekijken waar de thuiszorg echt voor nodig is. Daarnaast kunnen vrijwilligers ingezet worden.’ De vakbond roept verantwoordelijk wethouder Marco Florijn van Rotterdam op in gesprek te gaan met thuiszorgorganisaties en vakbonden. (Zorgvisie – Carolien Stam / Foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer

Rumoer over inzet werklozen Rotterdamse thuiszorg

Actie tegen Rotterdams thuiszorgbeleid

Thuiszorg Rotterdam: nieuwe joint venture

5 REACTIES

  1. En we moeten opnieuw bekijken waar de thuiszorg echt nodig is, zegt Florijn. Dat is voldoende, dat lost al 90 procent van het probleem op. In mijn omgeving: verstuikte pols: 8 weken hulp!!. Nieuwe heup: zeven maanden hulp!!. Beide “patienten” komen met 2 zware boodschappentassen thuis, terwijl de hulp het huis opknapt. Dat gaat ze door want de instantie die de hulpen levert ziet maar EEN DING : G E L D. Droom maar lekker door.

  2. Lees alle reacties
  3. Er worden ’te dure’ hv medewerkers ontslagen, gevolg meer werklozen. En vervolgens dient 10% van de hv/schoonmaak uitvoering weer opgevuld te worden met werklozen. De bureaucratie die daarmee gepaard gaat moet toch net het geld schelen waardoor die ’te dure’ hv mensen aan het werk kunnen blijven. (gesproken over water naar de zee dragen).

  4. van arremoede moeten gediplomeerden wandelen met clienten, dure gezelsschapdame, zet gemotiveerde uitkeringsgerechtigden daarvoor in en laat de thuishulpen doen waarvoor ze aangenomen zijn tegen een betere salaris en de beleidsvoerders 50% inleveren van hun salaris waar ze toch zo goed als niks voor doen

  5. ontmantel eerst de dure WMO gebouwen met al hun burocratie, zakkenvullers en zittend voor hun eigen goede jaarselarissen,( door heel nederland ) wat ten kosten gaat van de hulpbehoevende. dan blijft er genoeg geld over om de hulp te bieden aan diegenen die het nodig hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.