Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Thuiszorg kan 2 miljard goedkoper’

De thuiszorg kan twee miljard euro goedkoper en kwalitatief beter als de reguliere thuiszorg de werkwijze van Buurtzorg Nederland zou overnemen. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor Ernst & Young.

Ernst & Young maakte een business case van Buurtzorg, omdat het onderdeel uitmaakt van het Transitieprogramma langdurende zorg van het ministerie van VWS. Buurtzorg werkt met kleine zelfstandig teams van hoogopgeleide verpleegkundigen die verantwoordelijk zijn voor de zorg in een buurt. De wijkverpleegkundigen slagen erin om samen met de cliënt ervoor te zorgen dat er veel minder zorguren nodig zijn dan volgens het indicatiebesluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg nodig is. Gemiddeld benut Buurtzorg maar 37,75 procent van de indicatie. Daarnaast bevorderen de wijkverpleegkundigen van Buurtzorg de zelfstandigheid van cliënten, waardoor ze minder lang zorg nodig hebben.

AWBZ hervormen

Wil de hele thuiszorg zo gaan werken, dan moet de AWBZ worden veranderd, stelt directeur Jos de Blok. In het huidige systeem worden thuiszorgorganisaties betaald voor het aantal uren zorg dat ze leveren. Dat prikkelt hen om zo veel mogelijk uren zorg te leveren, want zo verkrijgen ze meer inkomsten. Dat leidt echter tot hoge kosten per klant. Thuiszorgorganisaties die kiezen voor effectieve oplossingen en lage kosten per klant, worden daarvoor in het huidige systeem gestraft omdat dit ten koste gaat van de omzet.

ActiZ: systeem AWBZ moet anders

Brancheorganisatie ActiZ is positief over de aanpak van Buurtzorg. Maar om meer thuiszorgorganisaties deze werkwijze te laten overnemen, moeten zorgkantoren, NZa en CIZ veel meer vertrouwen geven aan zorgverleners en cliënten om onderling te bepalen welke zorg en ondersteuning er nodig is. Afrekening zou niet meer moeten per AWBZ-functie per aantal uur, stelt directeur Aad Koster, maar via een totaalbedrag per klant. Binnen de indicatie moet er vrijheid komen om te schuiven met functies. Bij herindicaties moeten zorgprofessionals een grotere rol krijgen.

Cliënten tevreden over Buurtzorg

In februari constateerde het onderzoeksbureau Nivel in een vergelijkend onderzoek dat Buurtzorg van de cliënten het hoogste rapportcijfer krijgt van alle thuiszorginstellingen. De kwaliteit van zorg is hoog. Opvallend zijn de goede telefonische bereikbaarheid en de professionaliteit en veiligheid van de gegeven zorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Antwoord op malaise in de thuiszorg

Buurtzorg groeit snel

Lees het rapport van Ernst & Young:

Maatschappelijke business case Buurtzorg Nederland

8 REACTIES

  1. @Michel Wijngaards. Jij geeft — uit welke hoek dan ook — directeur Jos de Blok een pluim over zijn functioneren bij het AWBZ; zelfs zorgmanager van het jaar.
    Als Jos de Blok 5 minuten met mij praat, lopen de tranen over zijn gezicht.
    Dan heb ik het over structureel minder personeel, structureel mindere opleiding personeel en nalaten van veel AWBZ-voorwaarden, terwijl de vergoeding door het AWBZ aan zorginstellingen ervan uit gaat dat zulke voorwaarden door de zorginstellingen worden ingevuld. Geen enkel onderscheid maken tussen ZZP2 en 7, patienten niet naar buiten, geen toezicht op medicijngebruik, gebrek aan betrokkenheid en liefdevolle omgang. De zorginstelling ontvangt dus hoge bijdragen voor zaken die ze niet doen. ZORGFALER van het Jaar zou ik Jos de Blok willen noemen. Ze hebben die trofee niet, want daar komen er veel te veel voor in aanmerking; daar kom je dan nooit uit. Zwager Michel van Jos zit er flink naast.

  2. Lees alle reacties
  3. Je moet bij onderzoeken in de zorg altijd naar Ernst & Young gaan die geven de uitkomst die u graag wilt. Als ik me niet vergis zit daar Klink en sinds hij er zit, zijn er vele vele miljarden te besparen in de zorg, miljarden die ontstaan zijn in de tijd dat Klink minister was.
    Nu komt die kreet alleen van Ernst & Young om verzekerd te zijn van vervolgopdrachten.
    Zo zie je maar weer, FINANCIEEL kan alles in de zorg; maar geld kosten zal het.
    En die Schippers draaft heel leuk mee, als er na de kapper nog tijd voor is.

  4. het zou fijn zijn als Ernst & Young zaken goed met elkaar vergelijkt: reguliere thuiszorgbedrijven benutten in veel gevallen minder dan 35% van de indicatieruimte. Dat is minder dan buurtzorg. Bovendien is het mijns inziens onmogelijk heel Nederland te bedienen op de buurtzorg-toer, omdat alle zorg onmogelijk door alleen niveau 4 en 5 kan worden uitgevoerd. verder alleen maar lof voor Jos, hij had zorgmanager van het jaar 2008 en 2009 moeten worden, jammer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.