Thuiszorg lijdt 149 miljoen verlies op wijkverpleging’

Thuiszorgaanbieders lijden verlies op de wijkverpleging omdat het NZa-tarief persoonlijke verzorging 15,1 procent onder de kostprijs ligt. Over 2016 zouden de aanbieders hierdoor 149 miljoen euro verlies hebben geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van Pricewaterhouse Coopers naar kostprijzen in de wijkverpleging.
Thuis-AdobeStock_400.jpg
Foto: Adobe Stock

De huidige tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit zijn gebaseerd op een kostprijzenonderzoek uit 2000. De zorg aan huis is sindsdien intensiever geworden. Ouderen wonen steeds langer thuis en hebben daarom complexere problemen die om een hogere deskundigheid vragen. Daarom gaat de NZa de tarieven wijkverpleging ‘herijken’ per 1 januari 2018. Het Onderzoek tariefherijking verpleging en verzorging van PwC dient daarvoor als input. De salarisverhogingen in de Cao en de uitbetaling van de achterstallige onregelmatigheidstoeslag heeft PwC buiten beschouwing gelaten. 

Tarief persoonlijke verzorging verliesgevend
Grootste knelpunt zit volgens PwC bij het NZa-tarief voor persoonlijke verzorging. De kostprijs daarvoor bedraagt 53,01 euro,

0
404

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.