Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg Limburg spant kort geding aan

De Centrale Organisatie Thuisverpleging Limburg (COTL) heeft een kort geding aangespannen tegen het zorgkantoor van CZ over haar budget. COTL eist dat het zorgkantoor alle verleende zorg betaalt, inclusief de overproductie.

De thuiszorgorganisatie moet dit jaar met minder geld dezelfde zorg aan een gelijk aantal patiënten leveren. De vraag overtreft nu het budget en COTL eist dat het zorgkantoor toch alle verleende zorg betaalt, inclusief de zogenoemde overproductie. De Limburgse thuiszorgorganisatie wil de rechter bovendien toestemming vragen om zorg in overleg met de patiënten te stoppen als het AWBZ-budget uitgeput is en er toch geen extra geld beschikbaar komt, staat in een verklaring.

Overproductie

Als de rechter de eisen van COTL toewijst, kan dit gevolgen hebben voor andere thuiszorgorganisaties. Overproductie is een fenomeen dat meer zorgverleners kennen, aldus directrice Vivian van Melkebeke. “Zij zullen mogelijk ook naar de rechter stappen.”

Klantenstops

Het probleem speelt in meer regio’s, stelt ook bestuurder Jan Verschuren van Branchebelang Thuiszorg Nederland. Hij wijst op patiëntenstops die op verschillende plaatsen al zijn ingevoerd. “Thuiszorginstellingen staan voor een moeilijk dilemma. Zijn ze bereid om financieel risico te lopen aan klanten met een AWBZ-indicatie zonder dat zeker is dat ze daarvoor geld krijgen? Je kunt niet onbeperkt voor-financieren.”

Zorgkantoor CZ

Zorgkantoor Zuid-Limburg van verzekeraar CZ zegt dat de kleinere opdracht op tijd en volgens de regels aan COTL is gegund en dat de instelling er zelf voor kiest om meer zorg te verlenen dan is gevraagd. Het kort geding diende vorige week donderdag. De uitspraak is volgende week. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Crisisoverleg thuiszorg levert niets op

– ‘Kamer terug voor debat thuiszorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.