Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg moet afslanken door WMO

MAARSSEN - Thuiszorginstellingen moeten fors bezuinigen op hun overhead vanwege de lagere tarieven voor huishoudelijke zorg in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ze verliezen 160 miljoen euro aan inkomsten.
Thuiszorg moet afslanken door WMO

De vakbond FNV AbvaKabo vreest dat sluipenderwijs duizenden banen verdwijnen. De tarieven van gemeenten voor de huishoudelijke zorg liggen gemiddeld vier euro lager dan de 24 euro in de AWBZ. Thuiszorgorganisaties leveren jaarlijks veertig miljoen uur huishoudelijke zorg. Bij gelijkblijvend zorgvolume verliezen ze 160 miljoen euro aan inkomsten.

Snijden in overhead

Thuiszorgorganisaties snijden daarom massaal in de kosten voor overhead, constateert FNV-regiobestuurder William Moorlag. Het zijn vooral de banen van managers en functies in de ondersteuning die op de tocht staan.

Reorganisaties

Bij Icare verdwijnen 150-200 banen bij een reorganisatie. Het gaat om roosterplanners en banen bij bedrijfskantines, recepties en afdelingen P&O. Er worden kantoren gesloten in Zwolle en Hoogeveen. Gedwongen ontslagen zijn heel moeilijk te vermijden, verwacht Moorlag. Ook Thuiszorg De Friese Wouden moet reorganiseren. Daarbij zijn gedwongen ontslagen waarschijnlijk wel te voorkomen.

Alfahulp rukt op

Thuiszorgorganisatie proberen ook het aantal mensen in loondienst te verlagen en werken meer met personeel in een alfahulpconstructie. Alfahulpen zijn goedkoper. Er zijn momenteel ongeveer 55.000 alfahulpen. Eric Maas, landelijk FNV-woordvoerder WMO, verwacht daar ongeveer 25.000 bijkomen.

Verschraling

Door de reorganisaties en de geleidelijke toename van het aantal alfahulpen verwacht Maas dat er “sluipenderwijs” duizenden reguliere banen gaan verdwijnen in de zorg. Ook zal de ondersteuning van de afdeling P&O verschralen en zal de kwaliteit van de thuiszorg afnemen. “Je kunt niet ongestraft het mes in de ondersteuning zetten.”

CDA: 20 miljoen voor omscholing

Het CDA-Kamerlid Cisca Joldersma heeft bij de begrotingsbehandeling voor VWS voorgesteld om twintig miljoen euro beschikbaar te stellen voor het omscholen van werkloze thuiszorghulpen. Dat om te voorkomen dat deze werknemers voor de zorgsector verloren gaan. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Thuiszorgprotesten in Rotterdam en Twente

FNV en thuiszorg willen uitstel WMO

Prismant hekelt uitspraak FNV

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.