Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg Rotterdam gaat in hoger beroep

MAARSSEN - Thuiszorg Rotterdam gaat in hoger beroep in de WMO-rechtszaak tegen gemeente Rotterdam. TZR vindt dat de aanbesteding onvoldoende transparant was.

De rechter oordeelde eind februari echter anders.

TZR sowieso kansloos

Dat vonnis heeft TZR-bestuurder Fons Groen verbaasd, omdat de rechter bij een tussenvonnis eind januari erkende dat de aanbesteding onvoldoende transparant was.

Groen: “Feitelijk hebben we toen gelijk gegeven. Maar bij het eindvonnis concludeert de rechter dat dit voor de einduitslag geen verschil uit had gemaakt. Hij zegt eigenlijk dat we bij deze manier van aanbesteden sowieso kansloos waren. Dat bestrijden wij. Als wij de puntensystematiek van tevoren hadden gekend, dan hadden we andere prijzen geboden.”

Rotterdam verleent WMO-gunningen

Door de uitspraak van de rechter is de opschortende werking van het kort geding opgeheven. Rotterdam kan de WMO-gunningen verlenen en doet dat ook.

Nieuwe klanten kunnen vanaf 1 april kiezen tussen de drie partijen die een gunning hebben gekregen van de gemeente. Naast de zorgcombinaties Laurens/Evean en Humanitas/De Stromen is dat de MTZ-zorggroep. Ook kunnen ze kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb).

Dreigend banenverlies

TZR doet nu nog bij 13.000 cliënten huishoudelijke zorg. Dat is goed voor 40 miljoen euro aan omzet op een totaal van 110 miljoen. Groen vreest mensen te moeten ontslaan door het verlies van de aanbesteding. Hoeveel hangt af van het aantal klanten dat ervoor kiest bij TZR te blijven via een pgb.

Brandbrief vakbonden

De vakbonden hebben de gemeente een brandbrief geschreven over het dreigend banenverlies. WMO-wethouder Jantine Kriens deelt de zorg van de vakbonden, maar kan niet veel doen voor ontslagen werknemers, laat woordvoerster Aja Pels weten. “Dat is een zaak van werknemers en de werkgever.”

Kriens is een van de sprekers op het WMO-symposium ‘Worstelen met de WMO’ dat ZorgVisie op 14 maart organiseert. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.