Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Thuiszorg Rotterdam kijkt mee bij medicatie

Met de samenwerking tussen Thuiszorg Rotterdam en De ZorgCentrale.nl heeft de thuiszorgorganisatie een werkwijze voor dubbele controle gevonden. Dat is nodig bij de toediening van risicovolle medicatie door de zorgmedewerker bij de cliënt thuis.
Thuiszorg Rotterdam kijkt mee bij medicatie

Specialistische verpleegkundigen van Thuiszorg Rotterdam werken individueel bij de cliënt thuis. Vorige maand is Thuiszorg Rotterdam begonnen met een pilot, gericht op de dubbele controle. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist dat bij risicovolle medicatietoediening via het infuus dubbele controle plaatsvindt. Een verpleegkundige van de Zorgcentrale kijkt nu op afstand mee en berekent of de doseringen kloppen.

Risico op fouten verkleind

Het risico van fouten bij het toedienen van medicatie wordt flink verkleind als de medicatie gecheckt wordt door een tweede deskundige professional. Thuiszorg Rotterdam is hiervoor een samenwerking aangegaan met De Zorgcentrale.nl. die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar mee kan kijken.

Controle

Een onderdeel van de controle is het beoordelen van foto’s, die de specialistische verpleegkundigen aanleveren via hun smartphone. De zorgcentrale beoordeelt deze foto’s op: toe te dienen medicatie, pompstand en -instelling en een geldig, duidelijk leesbaar uitvoeringsverzoek. Pas na akkoord van De ZorgCentrale.nl mogen de specialistisch verpleegkundigen van Thuiszorg Rotterdam de handeling uitvoeren. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

Aafje samen met Thuiszorg Rotterdam

‘Veilige principes’: fouten medicatie tegengaan

Elektronische pillendoos moet therapietrouw epilepsiepatiënt verbeteren

3 REACTIES

  1. Die een interview houdt in een verpleeg en verzorgingsinstelling komt al snel tot de ontdekking dat voor elk kwaaltje dat de patient ooit heeft gehad, hij of zij die medicijn 20 jaar later — met nog 12 andere medicijnen die niet nodig zijn — nog steeds aan het slikken is. Een 76 jarige vrouw zei mij eens: “De kans dat ze van mijn 14 pillen er een af doen is kleiner dan dat ik volgend jaar de marathon loop” Hetzelfde geldt voor “heeft de patient wel de goede medicijn”. Je mag hopen dat een of andere verstrooide prof zegt: “Dat gaat niet goed met de medicijnen”. Dan roept HEEL NEDERLAND: “Dat we daar nooit aan hebben gedacht”. De familie roept het al twintig jaar!!!!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.