Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg staat er zeer slecht voor

De sector thuiszorg verkeert in financieel zwaar weer. Dat heeft accountancykantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) berekend. Zestig procent van de aanbieders zit in de rode cijfers.
Thuiszorg staat er zeer slecht voor

PwC baseert haar conclusies op basis van de jaarrekeningen van 2007. In het Financieele Dagblad zegt Frank van Kommer van PwC dat de thuiszorg zwaar in de problemen zit. “Zonder maatregelen zijn er faillissementen in aantocht“. Van de 71 instellingen die hun cijfers gepubliceerd hebben lijden er 39 verlies. Gemiddeld gaat het om zo’n 0,6 procent van de omzet, waar in het verleden een winst van 1 à 2 procent van de omzet gebruikelijk was. Van Kommer gaat er in de krant van uit dat de 14 instellingen die nog niet gedeponeerd hebben ook met verlies draaien. Daarmee zit zestig procent in de rode cijfers.

Faillissementen in aantocht

De slechte cijfers worden verergerd door veel slechte vermogensverhoudingen in de thuiszorg. Van 71 instellingen zijn er 13 die een eigen vermogen hebben dat minder bedraagt dan 8 procent van de omzet, de norm die het Waarborgfonds voor de Zorgsector aanhoudt. Twee instellingen hebben op dit moment een negatief eigen vermogen.

Wmo herindicaties

Volgens de analyse in het FD is de slechte financiële staat van de thuiszorg te wijten aan een aantal factoren. Zo is de kanteling van de indicaties bij de Wmo-herindicaties dodelijk. Daarbij komt dat ook in de AWBZ-thuiszorg indicaties zijn aangescherpt. (Financieel Dagblad)

Lees ook:

Drie zorgaanbieders stoppen met huishoudelijke hulp

Wmo lokt eerste faillissement uit in thuiszorg

Waarborgfonds luidt noodklok

Kamervragen over herindicaties thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.