Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg voorkomt ziekte werknemer onvoldoende

DEN HAAG - Tien procent van de thuiszorgorganisaties in Nederland doet veel te weinig aan het voorkomen van ziekte en arbeidsongeschiktheid van medewerkers. Dit concludeert de Arbeidsinspectie na een controleronde bij 160 organisaties.

De werkomstandigheden in de sector zijn wel aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het vorige onderzoek uit 1998, toen bij bijna alle instellingen overtredingen werden geconstateerd.

Hulpmiddelen

Bij de instellingen waar nog veel mis is, ontbreekt het vooral aan hulpmiddelen om het lichamelijk zware werk te verlichten, zoals tilliften. Daarnaast concludeert de inspectie dat medewerkers te weinig beschermd zijn tegen agressie en geweld, omdat ze bijvoorbeeld geen alarm kunnen slaan.

Thuis

De inspectie controleerde vorig jaar en dit jaar. Ruim vierhonderd patiënten werden thuis bezocht, om te kijken hoe thuiszorgmedewerkers hun werk verrichten. Ook voerde de dienst gesprekken met 1300 medewerkers. De Arbeidsinspectie zal naar aanleiding van de conclusies voorlopig niet meer in de thuiszorg controleren.

Nieuwe regels

Bij de vorige inspectieronde in 1998 bleek veel mis in de thuiszorg. Om het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid in de sector te verminderen maakte de overheid destijds strenge afspraken met werkgevers en werknemers. De organisaties hebben enkele jaren de tijd gehad om de nieuwe regels door te voeren. (ANP)

Lees ook:

Inspectie: Thuiszorg is een chaos

Icare ontslaat mogelijk 400 mensen

Achmea: Thuiszorg drukt miljoenen achterover

Miljoenen euro’s verdampen in thuiszorg (weblog)

Consumentenbond opent meldpunt thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.