Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg vreest tekort verzorgenden

De thuiszorg krijgt mogelijk een groter tekort aan verzorgenden (niveau 3) dan verwacht. Vanwege de Wmo vertrekken medewerkers op niveau 1 en 2, waardoor de doorstroom naar hogere functies kan stokken.

Drie van de vier thuiszorgorganisaties verwachten een groot tekort aan verzorgenden van niveau 3. Tweederde voorspelt ook tekorten voor andere niveaus, met name niveau 4 en verpleegkundigen. Dat blijkt uit een peiling onder een kleine honderd thuiszorgorganisaties door Calibris, kenniscentrum voor leren in de praktijk in de zorg.

Minder werk

Aanleiding voor de peiling is de veranderende behoefte aan thuiszorgpersoneel. Voor de schoonmaak worden vanwege de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) steeds vaker alfahulpen ingezet. Voor vaste medewerkers op niveau 1 en 2 blijft minder werk over. Anderzijds maakt de vergrijzing op afzienbare termijn veel nieuwe instroom noodzakelijk.

Vertrek door Wmo

Zestig procent van de thuiszorgorganisaties denkt dat het eigen personeel van niveau 2 valt bij te scholen naar niveau 3, en een derde verwacht dat dit ook kan voor niveau 1. Bijna de helft van de ondervraagde organisaties meent echter dat de Wmo ‘opscholing’ van laaggeschoolde werknemers op de middellange termijn bemoeilijkt, omdat deze mensen nu uit de zorg vertrekken.

Behouden voor de zorg

Gerda Raas, arbeidsmarktdeskundige bij de Raad voor Volksgezondheid & Zorg, begrijpt de vrees. “Er zit uiteraard iets in. Dus ik zou zeggen: kijk of je deze mensen voor de zorg kunt behouden door ze nu al om te scholen. Je weet dat de krapte eraan komt.” (Krista Kroon)

Links

Minder ontslagen in thuiszorg (door Wmo)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.