Drie van de vier thuiszorgorganisaties verwachten een groot tekort aan verzorgenden van niveau 3. Tweederde voorspelt ook tekorten voor andere niveaus, met name niveau 4 en verpleegkundigen. Dat blijkt uit een peiling onder een kleine honderd thuiszorgorganisaties door Calibris, kenniscentrum voor leren in de praktijk in de zorg.
Minder werk
Aanleiding voor de peiling is de veranderende behoefte aan thuiszorgpersoneel. Voor de schoonmaak worden vanwege de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) steeds vaker alfahulpen ingezet. Voor vaste medewerkers op niveau 1 en 2 blijft minder werk over. Anderzijds maakt de vergrijzing op afzienbare termijn veel nieuwe instroom noodzakelijk.
Vertrek door Wmo
Zestig procent van de thuiszorgorganisaties denkt dat het eigen personeel van niveau 2 valt bij te scholen naar niveau 3, en een derde verwacht dat dit ook kan voor niveau 1. Bijna de helft van de ondervraagde organisaties meent echter dat de Wmo ‘opscholing’ van laaggeschoolde werknemers op de middellange termijn bemoeilijkt, omdat deze mensen nu uit de zorg vertrekken.
Behouden voor de zorg
Gerda Raas, arbeidsmarktdeskundige bij de Raad voor Volksgezondheid & Zorg, begrijpt de vrees. “Er zit uiteraard iets in. Dus ik zou zeggen: kijk of je deze mensen voor de zorg kunt behouden door ze nu al om te scholen. Je weet dat de krapte eraan komt.” (Krista Kroon)
Links