Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Thuiszorgproblemen zijn structureel’

MAARSSEN - De financiële tekorten en oplopende wachtlijsten in de thuiszorg zijn meer dan een tijdelijk probleem. De oorzaak van de problemen is de verdeling van het thuiszorgbudget.
'Thuiszorgproblemen zijn structureel'

Dat zegt Stijn Verhagen, die vorig jaar promoveerde op wachtlijsten in de thuiszorg. Volgens de promovendus is het beeld dat thuiszorginstellingen inefficiënt werken niet juist. “Het beeld dat ze teveel besteden aan managers en papierwerk klopt niet”, aldus Verhagen. Volgens hem zit het probleem hem in de verdeling van het thuiszorgbudget. “Misschien zijn er instellingen en zorgkantoren die overschotten hebben, maar daarover hun mond houden”, zegt hij.

Zichtbaar

Zijn andere verklaring is dat het budget van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS ) voor de thuiszorg niet toereikend is. “In 2000 is voor de thuiszorg extra geld uitgetrokken en dat heeft nog jaren een positieve uitwerking gehad. De zorg is een soort mammoettanker waarop beleidswijzigingen pas jaren later hun effect hebben. De effecten van het kostenbeheersingsbeleid van minister Hoogervorst worden nu pas zichtbaar.” (Zorgpers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.