Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TNO: ‘Nieuwe OK’s Refaja in 2013’

Mark van Dorresteijn
Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal moet in 2013 over een nieuw OK-complex met vier à vijf operatiekamers (OK’s) beschikken. Dat adviseert onderzoeksbureau TNO.
TNO: ‘Nieuwe OK’s Refaja in 2013’

Hoewel de technische levensduur van het huidige complex nog maximaal vijf jaar bedraagt, stelt TNO toch dat nieuwbouw op korte termijn de voorkeur geniet. Zorgverzekeraar Menzis laat weten de noodzaak van de vervanging te onderschrijven.

Vier tot vijf OK’s

Bestuursvoorzitter Guus Bruins van het Rafaja ziekenhuis laat weten blij te zijn met het onderzoek. “TNO heeft geadviseerd om vier tot vijf OK’s te bouwen. Dat is weliswaar evenveel als het huidige complex, maar de nieuwe operatiekamers zijn veel efficiënter. Hierdoor kunnen we een veel grotere zorgvraag beantwoorden. Dat is ook nodig omdat volgens onderzoek de zorgvraag tot 2020 met ongeveer dertig procent stijgt. De bouwtijd van het nieuwe complex is anderhalf tot twee jaar, dus we hebben een klein jaar om de bouwplannen definitief te maken. We gaan er alles aan doen om 2013 te halen.”

Spoedeisende hulp

Of hiermee de spoedeisende hulp van het Refaja veilig is gesteld, kan Bruins nog niet zeggen. “De seh-discussie staat los van dit onderzoek. Het zijn gescheiden trajecten.” Meer duidelijkheid moet een provincieonderzoek naar de ontwikkeling van de zorgvraag in de regio Noord-Oost Groningen bieden. “Dit onderzoek is pas net gestart en moet halverwege tot eind oktober afgerond zijn. Dan hopen we meer duidelijkheid te hebben.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Directeur Refaja ‘onaangenaam verrast’

Refaja gesteund door Drentse en Groningse gemeenten

Actiegroep vecht voor behoud Refaja Ziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.