Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Toch geen fraude in thuiszorg’

In de thuiszorg verdwijnen geen miljoenen euro's door dubieuze aanbestedingen van zorg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat staatssecretaris Clémence Ross (Welzijn) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
'Toch geen fraude in thuiszorg'

De staatssecretaris ziet geen aanleiding voor extra maatregelen.

Achmea

Aanleiding voor het onderzoek van de NZa was onder meer een rapport van zorgverzekeraar Achmea. Daarin stond dat jaarlijks een bedrag van 66 tot 100 miljoen euro aan AWBZ-gelden niet aan thuiszorg zou worden besteed. Instellingen voor thuiszorg zouden goedkope onderaannemers inhuren maar wel het volledig bedrag doorberekenen aan zorgverzekeraars, vermoedde naast Achmea ook de zorgautoriteit en een van haar voorlopers, het College van toezicht op de zorgverzekeringen (CTZ).

Scherp oog houden

Volgens de NZa is niet gebleken dat er geld voor de thuiszorg aan de strijkstok blijft hangen. De autoriteit tekent daarbij aan dat het is toegestaan zorg die buiten een instelling wordt verleend uit te besteden. De NZa houdt wel een scherp oog op de jaarrekeningen van de thuiszorginstellingen. Doen zich in exploitatie en vermogensvorming opvallende verschuivingen voor, dan stelt de autoriteit nader onderzoek in. Bekijk hieronder het rapport van de NZa.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.