Toezicht leunt te veel op zorgbestuurder

Toezichthouders moeten zelfstandiger opereren en vaker in gesprek gaan met de werkvloer en de maatschappelijke omgeving van de zorginstelling. Hiervoor pleit de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Vereniging van Toezicht in de Zorg en Welzijn (NVTZ) in het rapport ‘Tussen Besturing en Samenleving’.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Toezicht leunt te veel op zorgbestuurder

De adviesraad van de NVTZ wijst naar de problemen van het VUmc met de longartsen, het Meavita debacle, de verspreiding van de Klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis en de incidenten rondom de arts Jansen Steur. In alle gevallen stond de raad van toezicht te veel op afstand en greep daardoor niet of te laat in. Daarom is het volgens de NVTZ belangrijk dat het interne toezicht in zorginstellingen het accent verlegt van bestuurder naar de besturing van de organisatie. ‘Als we namens de samenleving toezicht houden op goede dienstverlening, volstaat het dan alleen naar de raad van bestuur te kijken?’,

7
64

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wanneer een bestuurder wordt aangesteld die niet één of meerdere keren bij vorige werkgevers met problemen is vertrokken is men al een eind op weg.
    Vervolgens zorgen voor een goed management informatiesysteem waardoor de RvT op de goede momenten wordt geïnformeerd over de juiste onderwerpen. Dat zet de bestuurder aan tot het geven van aandacht aan juiste onderwerpen.
    En wanneer het Stafbestuur, OR en CR echt worden uitgenodigd om met de RvT echt het debat over de wezenlijke zaken en zich vrij voelt om te ‘praten’ is men een eind op weg.
    Last but not least de bestuurder niet te veel ‘buiten laten spelen’.

    De RvT zich diep in de organisatie te laten bewegen veroorzaakt eerder meer meer onnodige onrust dan dat het oplossingen aandraagt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.