Toezicht leunt te veel op zorgbestuurder

Toezichthouders moeten zelfstandiger opereren en vaker in gesprek gaan met de werkvloer en de maatschappelijke omgeving van de zorginstelling. Hiervoor pleit de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Vereniging van Toezicht in de Zorg en Welzijn (NVTZ) in het rapport ‘Tussen Besturing en Samenleving’.
Toezicht leunt te veel op zorgbestuurder

De adviesraad van de NVTZ wijst naar de problemen van het VUmc met de longartsen, het Meavita debacle, de verspreiding van de Klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis en de incidenten rondom de arts Jansen Steur. In alle gevallen stond de raad van toezicht te veel op afstand en greep daardoor niet of te laat in. Daarom is het volgens de NVTZ belangrijk dat het interne toezicht in zorginstellingen het accent verlegt van bestuurder naar de besturing van de organisatie. ‘Als we namens de samenleving toezicht houden op goede dienstverlening, volstaat het dan alleen naar de raad van bestuur te kijken?’,

7
59

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.