Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Toezichthouder verantwoordt zich te weinig

Redactie Zorgvisie
Raden van toezicht in de publieke sector tonen te weinig hoe zij hun taak uitvoeren. De zorg doet het beter dan onderwijsinstellingen en zelfstandige bestuursorganen (zbo’s). Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar jaarverslagen.

De Algemene Rekenkamer neemt in het rapport Verslagen van raden van toezicht vergeleken 84 jaarverslagen van publieke organisaties op de korrel, waaronder die van 34 zorginstellingen. De rekenkamer vindt dat ze weinig informatie bevatten over de visie die de raad van toezicht hanteert, de manier waarop hij zijn taken vervult en vooral zijn oordeel over de raad van bestuur.

Toezicht in zorg

De raden van toezicht van zorgorganisaties doen het op veel punten beter dan hun evenknieën bij onderwijsinstellingen en zelfstandige bestuursorganen. Zo meldt iets meer dan de helft evaluaties van hun eigen functioneren, meer dan in de andere sectoren. Tachtig procent vermeldt de hoofd- of nevenfuncties van de leden, tegenover 18 procent in het onderwijs en 33 procent bij zbo’s.

Toezichtvisie

Toch blijft ook in de jaarverslagen in de zorg veel onbesproken. Slechts zeventien procent omschrijft de visie van waaruit hij de zorgbestuurder beoordeelt, een schamele elf procent meldt zijn oordeel over het functioneren van de raad van bestuur.

Verslaglegging moet beter

Heldere verslaglegging over het toezicht op publieke organisaties is volgens de Algemene Rekenkamer belangrijk: “Aangezien er geen orgaan is dat toezicht houdt op het functioneren van de raad van toezicht, moet de raad van toezicht aangesproken kunnen worden op de wijze waarop invulling wordt gegeven aan zijn taak.” De rekenkamer merkt wel op dat een goed verslag niet per se betekent dat het toezicht goed is, en andersom. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Bussemaker bezig met nieuwe governancecode zorg

Commissarissen Philadelphia slaan terug

Overheid in raad van toezicht IJsselmeerziekenhuizen

‘Wij zoeken invulling van eigentijds toezicht’

PvdA wil staatstoezicht in de zorgsector

Opinie Jacques Gerards: Zorg hoeft geen one-tier-board

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.