Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Toezichthouders Aveleijn overwegen vertrek

De raad van toezicht van de Twentse gehandicaptenorganisatie Aveleijn zal haar eigen vertrek overwegen na het vinden van een opvolger voor de onlangs afgetreden bestuurder Johan van Praet. De verslechterde verhouding met de ondernemingsraad (OR) is een belangrijke reden voor de overweging op te stappen.
Toezichthouders Aveleijn overwegen vertrek

Dat meldt voorzitter Netty van den Nieuwboer, die eerst nog een aantal zaken wil regelen voordat zij en de andere toezichthouders hun beslissing nemen.

Opvolger Van Praet

De raad van toezicht heeft een kandidaat gevonden die gewezen bestuurder Van Praet zou kunnen vervangen. “Die procedure loopt”, meldt voorzitter Van den Nieuwboer. De vroegere bestuurder vertrok na commotie over de hypothecaire lening die hem was toegekend. “Wij wilden hem behouden voor de organisatie, omdat Van Praet een goed bestuurder is.”

Intrekken lening

Na Kamervragen en media-aandacht, koos de raad van toezicht ervoor de lening in te trekken. “Oorspronkelijk was de bestuurder in kwestie het eens met dit besluit, maar later heeft hij zich ziek gemeld. Daarna is besloten dat hij de organisatie moest verlaten. Dat betreuren wij zeer.” Volgens Van den Nieuwboer is het onjuist dat er vervolgens een belastend dossier is samengesteld over de bestuurder. “Wij hebben iedereen gevraagd de knelpunten in kaart te brengen. Dat is het. Van een zogenaamd zwartboek is geen sprake.”

Laakbaar

“Ik stond met mijn oren te klapperen.” Kamerlid Renske Leijten heeft geen goed woord over voor de gewenste vertrekpremie van oud-bestuurder Van Praet. De bestuurder wil 750.000 euro zien als compensatie voor zijn ontslag bij de zorginstelling. “Je krijgt het idee dat de zorg er is voor bestuurders en bestuurders niet voor goede zorgverlening. Daarnaast heb je te maken met een staatssecretaris die hier niets tegen doet. Bussemaker laat de actieve OR van Aveleijn weer in de kou staan, terwijl de raad van toezicht zijn werk niet goed uitvoert. Die raad is te veel het verlengstuk van het bestuur geweest.”

Maximumsalaris zorg

Volgens SP-lid Leijten is het de hoogste tijd voor een maximum aan de salarissen en beloningen in de top van het zorgbestuur. Dat een dergelijke norm op zich laat wachten, heeft volgens Leijten te maken met de interne verdeeldheid in het kabinet. “Iedereen weet dat de PvdA voor zo’n norm is, maar het CDA wil dat absoluut niet. Ik kan dat niet sluitend verklaren, maar je hoeft slechts naar de cv’s van bestuurders en toezichthouders te kijken om te zien dat er wel heel veel oud-politici in de zorg aan het werk zijn. Denk alleen maar aan Philadelphia.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Oud-bestuurder Aveleijn wil afkoopsom van 750.000 euro

Toezicht Aveleijn en OR oneens over opvolger Van Praet

Van Praet ontslagen bij Aveleijn

Toezicht Aveleijn negeerde kritiek OR op hypotheek

4 REACTIES

  1. Hoezo zou van Praet “logisch” een vertrekpremie moeten krijgen? Hij heeft genoeg gehad, lijkt me.Hij wordt beschermd door de wet op slecht werkgeverschap, volgens de Heer van Ooijen.
    Was hij niet zelf Raad van Bestuur en heeft hij niet zelf een Award gekregen als “beste werkgever?”
    Niemand heeft een goed woord over voor deze schaamteloze eis.

  2. Lees alle reacties
  3. – De Raad van Toezicht heeft de bonus van Van Praet vastgesteld en om die reden is het onvoorstelbaar dat ze nog steeds niet heeft aangekondigd te vertrekken.
    – Mevr. Leijten wordt zo langzamerhand een jukebox: stop er een kwartje in over bestuurderssalarissen en …. Het is natuurlijk hartstikke logisch dat een goed functionerende bestuurder die wordt weggestuurd een vertrekpremie eist. Zoals elke medewerker wordt ook Van Praet beschermd door wetgeving tegen slecht werkgeverschap. Daar is hier zeker ook sprake van.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.