Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top 10 Best gelezen berichten 2016 op Zorgvisie

Welke artikelen op Zorgvisie zijn in 2016 het best gelezen? De zwarte lijst en de bezettingsnorm voor verpleeghuizen doen veel stof opwaaien. Wat nog meer? Hieronder de top10.
prijsfotolia400.jpg

1) Zorgkosten ondraagbaar voor minima
Vooral huishoudens die net meer dan 130 procent van de bijstandsnorm verdienen en hoge ziektekosten hebben, krijgen financieel de touwtjes niet meer aan elkaar geknoopt. Onderzoeker Marcel Warnaar van het Nibud ziet dat Nederlanders met een laag inkomen steeds zwaarder gebukt gaan onder hun zorgkosten.

2) Bezettingsnorm verpleeghuizen komt eraan
Hoeveel zorgmedewerkers moeten er minimaal op een verpleegafdeling staan om de kwaliteit van zorg te garanderen? Het ministerie van VWS komt nog vóór 1 oktober met het antwoord op deze vraag als de bezettingsnorm voor de langdurige zorg gepubliceerd wordt.

3) Hans Becker start eigen zorginstelling
Hans Becker, bekende vernieuwer van de ouderenzorg en voormalige bestuursvoorzitter van stichting Humanitas, is bezig een ouderenzorginstelling te kopen. ‘Het is de bedoeling dat we op 1 augustus met de verbouwing beginnen en dat we vanaf 2017 volop draaien.’

4) Denen schaffen accreditatie af
Deense ziekenhuizen die een kwaliteitsaccreditatie hebben, hoeven die niet meer te vernieuwen. De Deense minister van Volksgezondheid, Nick Haekkerup wil zo overbodige bureaucratie wegnemen en tijd creëren voor echte kwaliteitsverbetering.

5) Vijf verpleeghuizen blijven op zwarte lijst
De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat op 31 oktober de nieuwe ‘zwarte lijst’ van verpleeghuizen publiceren. Vijf van de elf verpleeghuizen zijn nog niet van de lijst af.

6) Casemanager dementie dreigt te verdwijnen
Hoewel iedereen de casemanager dementie een warm hart toedraagt, neemt langzaam maar zeker de reguliere wijkverpleegkundige zijn taken over. Op verschillende plekken in het land.

7) Samsom zet Zweeds topziekenhuis op stelten
Melvin Samsom, voormalig topman-Radboudumc, ontketent een revolutie bij het gerenommeerde Karolinska universiteitsziekenhuis in Stockholm. Hij schaft divisies en vakgroepen af en organiseert de zorg radicaal rond de patiënt.

8) Nationaal Zorgfonds scheelt bijna 5 miljard
Zo’n 220.000 mensen steunen de beweging om het huidige zorgstelsel af te schaffen en een nieuw Nationaal Zorgfonds in te voeren. Maar hoe moet dat precies in zijn werk gaan? De initiatiefnemers brengen de onderbouwing van het Nationaal Zorgfonds deze week naar buiten, inclusief raming van de besparingen. Die lopen volgens de initiatiefnemers op tot zo’n 4,93 miljard euro.

9) CNV Zorg en Welzijn zweert cao af
Vakbond CNV Zorg en Welzijn gooit het roer 180 graden om. Het oude model van collectieve arbeidsovereenkomsten, levenslange lidmaatschappen en vasthouden aan gevestigde belangen wordt verlaten. Hiermee stemde negentig procent van de leden afgelopen donderdag in.

10) Een op de drie cliënten heeft geen baat bij ggz
Bij tweederde van de cliënten met een angststoornis of depressie geeft de ggz-behandeling een gunstig resultaat, maar één op de drie cliënten heeft er geen baat bij. Tussen ggz-instellingen zijn grote verschillen in uitkomsten van behandeling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.