Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tot 80 procent van de grote EPD’s faalt

Mario Gibbels
Lokale elektronische patiëntendossiers zijn vaak effectiever dan grootschalige projecten. Die laatste beloven veel, maar leveren soms maar weinig. Dat blijkt uit onderzoek in Engeland.

Professor Greenhalgh, die in het onderzoeksteam zat, stelt dat een EPD vaak als de hoeksteen van de moderne zorg wordt gezien, maar dat artsen en managers over de hele wereld de grootste moeite hebben de dossiers te implementeren. Onderzoekers en politici hebben nog veel werk te verrichten als het gaat om hoe EPD’s in de ‘echte wereld’ werken.

‘Deprimerend’

Greenhalg: “Het is deprimerend, maar 50 tot 80 procent van de grote EPD-projecten faalt, des te groter het project, des te meer kans op falen.” De onderzoekers konden geen enkel groot commercieel ict-systeem vinden dat voldeed aan de door de makers ervan beloofde verbeteringen. Secundair werk als auditing en billing mag dan beter werken dankzij een EPD, de primaire zorg lijdt eronder.

Geen makkelijke oplossing

Een makkelijke oplossing voor de problemen hebben de onderzoekers echter niet, en ze willen zelf ook niet te boek staan als anti-technologisch. “Onderzoekers en beleidsmakers moeten weg bij de simplistische technologiepush die ze nu aanhangen en eens kijken wat ze aanmoeten met de ‘echte wereld’. Daar kan het een troep zijn namelijk.” (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.