Training ambulancepersoneel herkennen sepsis leidt tot verbetering zorgketen

Het opleiden van ambulancepersoneel in het signaleren van sepsis leidt tot vroege diagnostisering, minder heropnames en een verbetering in de hele zorgketen. Dat blijkt uit een grote landelijke studie namens het Onderzoeksconsortium Acute Interne Geneeskunde (ORCA).
Ambulancemedewerkers acute zorg
Foto: iStock

Bij het onderzoek zijn 10 regionale ambulancediensten, 34 ziekenhuizen en 2672 patiënten betrokken in de periode van juni 2014 en juni 2016. Het trainen van ambulancepersoneel in het vroegtijdig herkennen van sepsis, oftewel bloedvergiftiging, leidt tot een snelle diagnostisering en behandeling, tijdswinst en effectievere zorg in de hele keten.

Zorgketen

‘Wij geloven in ketenzorg. Hoe eerder wij een diagnose stellen, hoe beter dit voor de gehele keten is’, aldus Prabath Nanayakkara, hoofdonderzoeker en acute internist bij VUmc. Het maakt patiënten volgens de hoofdzoeker weinig uit waar zij zorg verleend krijgen, zolang het maar de juiste zorg is.

Daarbij kan de

0
4

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.