Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee promotieonderzoeken over kwaliteit van zorg

Twee wetenschappers van het instituut voor Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit (iBMG) promoveren deze maand op het thema kwaliteit van leven en effectiviteit van zorg.
Twee promotieonderzoeken over kwaliteit van zorg
Foto: Stockxchng

Promovendus Matthijs Versteegh toont in zijn onderzoek aan dat het meten van kwaliteit van leven in economische evaluaties beter kan: de gewonnen kwaliteit van leven dient te worden aangepast voor de duur van een toestand van gezondheid en bij het meten van kwaliteit van leven dient beter rekening te worden gehouden met de tijdvoorkeur van mensen: een slechte gezondheid in de toekomst lijkt minder erg dan een slechte gezondheid nu. Naast deze praktische aanbevelingen heeft Versteegh ook methoden ontwikkeld om statistisch te schatten hoe groot de verbetering in kwaliteit van leven is na een behandeling, ook wanneer dat niet gemeten is bij patiënten.

Peter Makai

Peter Makai kijkt vraagt in zijn promotieonderzoek wat geschikte kwaliteitsmaten zijn voor nieuwe zorgvormen in de langdurige (ouderen)zorg. Het gaat om vormen die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van ouderen. Traditioneel wordt voornamelijk gezondheid als uitkomstmaat meegenomen. Veel studies naar kosteneffectiviteit worden uitgevoerd in de curatieve zorg (met name geneesmiddelen), waarbij gekeken wordt naar de gezondheidsuitkomst. Makai kijkt in zijn proefschrift naar welzijn in bredere zin als uitkomst van nieuwe zorgvormen in de langdurige zorg. Hierbinnen hebben nieuwe zorgvormen echter het doel om het welzijn te verbeteren. Daarom zouden deze op een andere manier geëvalueerd moeten worden dan nieuwe zorgvormen in de curatieve zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.