Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer rekent af met ‘verzamelaars’ commissariaten

Mark van Dorresteijn
Het aantal commissariaten en andere toezichthoudende functies wordt teruggebracht tot een maximum van vijf per persoon. Een amendement van SP-Kamerlid Ewoud Irrgang, dat afrekent met verzamelaars, werd dinsdag aangenomen in de Tweede Kamer.
Tweede Kamer rekent af met ‘verzamelaars’ commissariaten

De maximering geldt ook voor leden van een raad van toezicht bij grotere stichtingen, daardoor komen ook zorginstellingen onder deze wet te vallen. De SP’er wil met deze regeling de kwaliteit van toezicht waarborgen, belangenverstrengelingen voorkomen en vriendjespolitiek van commissarissen doorbreken.

‘Verzamelaars’

Een bekend ‘verzamelaar’ is Elco Brinkman. De oud-voorzitter van de raad van commissarissen Philadelphia Gehandicaptenzorg en moederorganisatie Espria keek destijds toe hoe Philadelphia op het randje van de afgrond balanceerde. In totaal telde zijn CV in april 21 nevenfuncties. Tweede voorbeeld is Loek Hermans, Eerste Kamerlid en toezichthouder tijdens de ondergang van Meavita. Over zijn tijd bij Meavita zei hij tegenover Zorgvisie: “Ik wil de schuld niet van mij afschuiven. Ik heb zelf ook fouten gemaakt”. Ook Hermans valt op door zijn grote aantal nevenfuncties. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Bestuur Meavita had geen grip op financiën’

‘Elco Brinkman zat glashard te liegen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.