Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Twenteborg schoot tekort bij onderhoud apparatuur’

Vandaag heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid de resultaten gepresenteerd van haar onderzoek naar de fatale brand in het Twenteborgziekenhuis op 28 januari 2006. Het ziekenhuis in Almelo is volgens de onderzoeksraad tekort geschoten bij het onderhoud van de anesthesiependel die de brand veroorzaakte waar een 69-jarige patiënte bij om het leven kwam.

Volgens de onderzoeksraad, onder leiding van Pieter van Vollenhoven, kon het ziekenhuis zijn verantwoordelijke taak voor het onderhoud aan het apparaat niet waarmaken. Eind 2002 nam het ziekenhuis het onderhoud over van de fabrikant van de anesthesiependel, de firma Dräger, omdat deze het onderhoud niet naar tevredenheid uitvoerde. Uit onderzoek van de raad is gebleken dat de afdeling Vastgoed & Instandhouding van het ziekenhuis niet de juiste onderhoudswerkzaamheden aan de pendel heeft verricht. Volgens de onderzoekraad lag dat aan een gebrek aan kennis en het ontbreken van de fabrieksspecificaties.

Leverancier

In een persverklaring zegt de raad van bestuur van het Twenteborg Ziekenhuis de conclusies en aanbevelingen van het onderzoeksteam volledig te onderschrijven. Het bestuur erkent dat onvoldoende kritisch is gekeken naar de kwaliteit en de onderhoudshistorie. Het is volgens het bestuur echter ook zo dat dit ‘gedaan is in de volle overtuiging dat de werkwijze van de leverancier van de anesthesiependel juist was. Naar nu blijkt, handelde de leverancier echter niet conform het eigen onderhoudsprotocol.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Het zorgvisie artikel over Twenteborg

Interview met Pieter van Vollenhoven in Zorgvisie magazine van deze maand

IGZ: Twenteborg geen oog voor veiligheid

Schadevergoeding voor nabestaanden Twenteborg

Operatiekamers in Twenteborg weer open

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.