Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Twentse EPD’s door Nivel onderzocht

Annelies Vermeulen
De huisartspraktijken in de regio Twente hebben de kwaliteit van hun medische dossiers door het Nivel laten onderzoeken.
Twentse EPD's door Nivel onderzocht

Het Nivel ontwikkelde de zogenoemde EPD-scan, die de kwaliteit van de registratie in het elektronisch patiëntendossier meet. Die scan is nu toegepast in de regio Twente, waar bijna honderd huisartsenpraktijken, die gebruikmaken van verschillende huisartsinformatiesystemen, zich de maat lieten nemen. De verslaglegging blijkt op sommige onderdelen goed overeen te komen en op andere sterk te verschillen, waardoor volledigheid en kwaliteit van de dossiers in het gedrang kunnen komen.

Registratiegedrag

Veel verschillen komen door het registratiegedrag van de huisarts zelf. Nivel-onderzoeker Robert Verheij: “Bij sommige praktijken lijkt een patiënt bijvoorbeeld nog steeds medicijnen te slikken, terwijl het laatste recept al langer dan 6 maanden geleden is uitgeschreven. Dat kan leiden tot medicatiefouten. En ook in de registratie van allergieën en contra-indicaties blijkt veel variatie te bestaan. De ene praktijk registreert ze wel uitgebreid, de andere niet. Terwijl onvolledige registratie van allergieën tot ongewenste bijwerkingen kan leiden.” Een deel van de verschillen in de registratie is ook toe te schrijven aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verschillende huisartsinformatiesystemen.

Toekomst

Na deze eerste meting gaan praktijken aan de slag om verbeteringen door te voeren en de dossiers op orde te brengen. Waar nodig krijgen ze daarbij hulp. Na afloop daarvan gaat het Nivel opnieuw kijken naar de kwaliteit van de dossiervoering. Met de in Twente opgedane ervaring wil het Nivel samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap de EPD-scan doorontwikkelen, zodat uiteindelijk huisartsen overal in Nederland de scan kunnen gebruiken voor het verbeteren van hun EPD. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Amerikanen vertrouwen arts wel maar EPD niet

Neelie Kroes wil wereldwijd EPD

Schippers: Nog geen elektronische inzage EPD

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.