Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UCLA betaalt 865.000 dollar voor EPD-schending

Mario Gibbels
De University of California in Los Angeles (UCLA) betaalt 865.000 dollar en gaat een meerjaren actieplan uitvoeren in het kader van een schikking. Deze vloeit voort uit het ongeautoriseerd inzien van de EPD’s van verscheidene (beroemde) patiënten.
UCLA betaalt 865.000 dollar voor EPD-schending

Dit heeft de Amerikaanse privacywaakhond HHS eerder deze maand bekendgemaakt, meldt Computerworld.com. Het meerjarenplan komt erop neer dat het ziekenhuis door de HHS goedgekeurde veiligheid- en privacyprocedures moet implementeren en dat ze een frequente en ‘robuuste’ training moet bieden aan het gehele personeel over hoe ze om moeten gaan met beschermde medische informatie.

Nieuwe houding

Volgens analisten is het schikkingsbedrag een druppel op een gloeiende plaat, maar het is volgens hen een belangrijke boodschap en tekent de nieuwe houding van de HHS.

Te lang achter de feiten aan gelopen

Deborah Peel, oprichter en voorzitter van de Patient Privacy Rights Foundation: “Dit is een HHS die eindelijk begint met het beschermen van burgers tegen privacyschendingen door gezondheidsinstellingen.” Zij vindt dat de gezondheidszorg en de ICT in de zorg te lang geen noodzaak hebben gezien in state-of-the-art veiligheidsmaatregelen.

Tom Cruise en Farrah Fawcett

De schikking vloeit voort uit klachten van twee Amerikaanse beroemdheden die tot de ontdekking kwamen dat ziekenhuispersoneel hun dossiers hadden ingezien. Uit onderzoek zou later blijken dat er tussen 2005 en 2009 vele malen zonder noodzaak dossiers waren bekeken, ook van andere patiënten.

In 2008 maakte het ziekenhuis zelf bekend dat hele groepen werknemers en ook artsen de patiëntendossiers van onder meer Tom Cruise en Farrah Fawcett hadden bekeken.

Schikkingen

UCLA is de derde gezondheidsinstelling dit jaar die het met de HHS aan de stok heeft gekregen vanwege kwesties rond de patiëntendossiers. In februari dit jaar moest zorgverzekeraar Cignet Health 4,3 miljoen dollar betalen omdat het bedrijf patiënten toegang geweigerd had tot hun medische dossiers, hetgeen strijdig is met de Amerikaanse HIPAA-regelgeving. Het was voor het eerst dat de HHS een civiele sanctie uitvaardigde sinds de HIPAA-regelgeving, ruim tien jaar terug, is ingevoerd. Diezelfde maand moest de Massachusetts General Hospital 1 miljoen dollar betalen in het kader van de HIPAA-regelgeving.

lees ook

Amerikaans voorstel om patiënt inzage te geven in lijst EPD-bezoekers

Bron: Computerworld.com

ICTzorg Magazine

Meer weten?
Word nu abonnee van ICTzorg.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.