Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitbreiding vrije prijsvorming ziekenhuizen in 2009

De prijzen van de ziekenhuiszorg worden volgend jaar meer vrijgegeven. Ziekenhuizen zullen tot maximaal 34 procent van de zorg met de zorgverzekeraars kunnen onderhandelen over de prijs. Nu is dat nog 20 procent. Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt.

De maatstafconcurrentie die Klink van plan was in 2009 in te voeren, komt er op z’n vroegst pas in 2010. Als blijkt dat de prijzen niet de pan uitrijzen en ook het aantal behandelingen niet al te fors groeit, kan de maatstafconcurrentie, achterwege blijven.

NZa onderzoek

Hoe sterk het gedeelte van de behandelingen waarvoor vrije prijzen gaan gelden volgend jaar precies stijgt, staat nog niet vast. Dat hangt af van een advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die bekijkt momenteel hoe de ervaringen zijn met het deel van de zorg waarvan de prijzen al eerder waren vrijgeven. Volgens de eerste signalen stijgen de prijzen in het vrije deel minder hard dan die in de zorg waarover de ziekenhuizen nog niet mogen onderhandelen.

Maatstafconcurrentie

De vereniging van ziekenhuizen NVZ is blij met de grotere ruimte voor vrije prijsvorming, al hadden de ziekenhuizen liever gezien dat deze nog groter was geweest: tot 40 of 50 procent. Ook waren de ziekenhuizen altijd zeer gekant tegen de maatstafconcurrentie, omdat dit hen te veel zou beknellen bij hun bedrijfsvoering en veel te ingewikkeld zou zijn. De NVZ vindt het een goede zaak dat de maatstafconcurrentie voorlopig van de baan is. De maatstafconcurrentie was voor de ziekenhuizen een reden om een rechtszaak aan te spannen tegen het ministerie van Volksgezondheid. Deze zet de NVZ wel door, omdat een van de andere eisen, het schrappen van een bezuiniging over 2009, wel blijft staan. (ANP)

Lees ook:

NVZ start bodemprocedure

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.