Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitgaven verpleeghuiszorg stijgen naar 13 miljard euro

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De extra middelen voor verpleeghuiszorg lopen in 2021 op tot 13 miljard euro. Verpleeghuizen moeten met het extra geld meer personeel aannemen, waardoor bewoners meer aandacht krijgen. Dat stelt Minister Hugo de Jonge van VWS bij de presentatie van het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’.
financiële prikkels msb's belemmeren de juiste zorg op de juiste plek
Foto: Fotolia

Het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg is sinds 2017 is van kracht. Alle verpleeghuizen en locaties moeten aan dit kwaliteitskader voldoen. Hoe zij dit moeten doen, staat in het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’. Per jaar krijgen verpleeghuizen veel extra geld. In 2018 is dat 435 miljoen euro. Vanaf 2021 is er structureel ruim 2,1 miljard euro meer beschikbaar voor verpleeghuiszorg. De totale uitgaven voor verpleeghuiszorg zullen dan 13 miljard euro per jaar bedragen.

Extra personeel verpleeghuiszorg

De extra investeringen zijn bedoeld om verpleeghuizen in de gelegenheid te stellen meer mensen aan te nemen en zodoende meer tijd en aandacht aan bewoners te geven. Er komen daardoor in totaal zo‘n 70.000 extra mensen voor de verpleeghuiszorg. Het extra geld is niet vrijblijvend, laat De Jonge weten. Als verpleeghuizen het geld niet goed besteden, zal hij dit weer terugvorderen, zo liet De Jonge eerder weten.

Extra geld voor verbeteren en innoveren

De minister geeft nu aan dat er wel ruimte is om extra geld te besteden aan leren, verbeteren en innoveren. Zo wordt er structureel geld beschikbaar gesteld om te investeren in nieuwe werkwijzen en slimme technologie. Ook wordt er geïnvesteerd in het vergroten van de kennis van het personeel in de verpleeghuizen, door meer onderzoek en opleidingen mogelijk te maken. En worden de administratieve lasten en regeldruk verminderd, bijvoorbeeld door het schrappen van overbodige regels. Al deze kwaliteitsverbeteringen maken het mogelijk dat verzorgend personeel in de dagelijkse praktijk meer tijd en aandacht kan besteden aan bewoners, stelt De Jonge. ‘Er wordt ontzettend hard gewerkt en op veel locaties zijn de verbeteringen al gewoon zichtbaar. Maar, de verpleeghuiszorg kan en moet merkbaar, meetbaar en voelbaar beter in elk verpleeghuis en op elke locatie’, aldus De Jonge. ‘Liefdevolle zorg, meer tijd en aandacht voor onze ouderen. Daar gaat het om. Voor mij is nu het allerbelangrijkste dat elke oudere merkt dat de zorg in het verpleeghuis beter wordt. Misschien is het er anders dan in je eigen huis, maar we zijn pas klaar als elke bewoner zich thuis voelt in het verpleeghuis.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.