Volgens Van Rijn is aanpassing van het stelsel een “kritisch proces”, waarbij “herstelacties” op elkaar kunnen inwerken. Externe onderzoekers moeten vaststellen of de genomen maatregelen effectief zijn. Ook moet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het systeem voor geautomatiseerde verwerking nog testen.
Overgangsjaar
Een tweede probleem is dat de gemeenten nog niet alle pgb-aanvragen opnieuw hebben bekeken. Dat zou in dit overgangsjaar van het oude naar het nieuwe systeem wel moeten gebeuren. Van Rijn wil deze zomer met de gemeenten afspraken maken, zodat op 1 januari is vastgesteld of iedereen die een pgb ontvangt, daar nog recht op heeft. De invoering van het nieuwe stelsel is zeer problematisch verlopen. Van Rijn moet woensdag voor de zevende keer naar de Tweede Kamer komen om zich te verantwoorden.
Per Saldo
Aline Saers, directeur voor belangenorganisatie van pgb-houders Per Saldo, is blij met de aanpassingen die de staatssecretaris doorvoert. ‘Er is eindelijk gekozen voor vereenvoudiging. Wij zijn blij met die keuze. Veel regelingen worden makkelijker. Zo wordt er afgestapt van de maximumtarieven en dubbele controles en zullen er minder partijen bij het proces betrokken zijn.’ Saers vindt wel dat de verwerking van gegevens nog beter moet. ‘Nu worden nog veel gegevens van budgethouders niet goed vermeld.’
(NOS)

Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.