Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC St Radboud gaat water in met IC-patiënten

De afdeling Intensive Care (IC) van het UMC St Radboud gaat als eerste ter wereld het water in met patiënten die afhankelijk zijn van beademingsapparatuur. In het nieuwe oefenbad kunnen beademde IC-patiënten en ernstig zieke patiënten zich vrijer bewegen, veilig begeleid door een intensivist, fysiotherapeut, en IC-verpleegkundige.
UMC St Radboud gaat water in met IC-patiënten
Foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

Met het nieuwe IC-oefenbad heeft het UMC St Radboud een wereldprimeur. Belangrijke voorwaarden zijn dat patiënten voldoende stabiel zijn en bewust kunnen communiceren, bijvoorbeeld door gebaren. Verder mogen ze geen multiresistente bacteriën of grote open wonden hebben.

Vrijheid en zelfvertrouwen
Afdelingshoofd Hans van der Hoeven: ‘Door de opwaartse kracht van het water bewegen patiënten makkelijker en kost het minder kracht. Bewegen in het water geeft ze veel meer vrijheid en zelfvertrouwen en vergroot de beweegmogelijkheden tijdens het herstel. Na een training in het bad van zo’n 5 tot 20 minuten zijn de patiënten moe, maar erg voldaan. Hierdoor kunnen ze vaak ook beter slapen.’

Sneller herstel
Patiënten die lang op een Intensive Care hebben gelegen, kampen vaak nog maanden daarna met beperkingen in het dagelijks leven, zoals verlies van spiermassa, verminderde bewegelijkheid van de gewrichten, coördinatiestoornissen en posttraumatische stress stoornissen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat patiënten vaak sneller en beter herstellen als ze tijdens een IC-opname al vroeg starten met een beweegprogramma. Door vroege mobilisatie hebben patiënten bijvoorbeeld minder lang beademing nodig en kunnen ze sneller van de IC af. Ook de revalidatiefase is vaak aanzienlijk korter en patiënten kunnen eerder terug naar huis. Op 19 aprilwordt het oefenbad officieel geopend door zwemtrainer Jacco Verhaeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.