Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMC Utrecht haalt JCI keurmerk

Het UMC Utrecht heeft het internationale keurmerk JCI behaald volgens de nieuwe accreditatienormen. De Joint Commission International (JCI) is een WHO-erkende organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst.
UMC Utrecht haalt JCI keurmerk
Foto: ANP - Frank van Beek

Voor het keurmerk is het ziekenhuis getoetst op de academische normen, dat houdt in dat is gekeken naar meer dan 1400 aspecten van kwaliteit van zorg, onderzoek en onderwijs. Voor de accreditatie zijn JCI-auditoren het afgelopen jaar meerdere keren in het ziekenhuis geweest. Vorige week hebben inspecteurs van JCI zes dagen lang diverse afdelingen van het UMC Utrecht met onaangekondigde bezoeken verrast.


Tracer-methode

JCI werkt volgens de tracer-methodiek, waarbij de inspecteurs het spoor – een trace – volgen dat een patiënt op zijn of haar weg door de organisatie aflegt: vanaf de telefonische aanmelding, het contact met de baliemedewerker, de opname en behandeling tot en met het hele proces daarna. JCI kijkt naar de directe patiëntenzorg, bijvoorbeeld naar aspecten van hygiëne, medicatieveiligheid, preventie van infecties en veiligheid bij operaties.

Accreditatie
Jan Kimpen, voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht: ‘De accreditatie is voor ons een bevestiging dat we op een goede manier bezig zijn met de kwaliteit van zorg. Patiënten mogen er daarom op vertrouwen dat zij in het UMC Utrecht de best mogelijke zorg krijgen, dat hebben we met dit keurmerk bewezen.’

Wereldwijd
Het UMC Utrecht verdiende met de accreditatie het Gold Seal of Approval van JCI en schaart zich daarmee in de rij van toonaangevende zorginstellingen in de wereld. In Nederland heeft het AMC in oktober 2012 de JCI-accreditatie voor zorg gehaald. In Europa werden het Universiteits Ziekenhuis Leuven en Sint Vincent’s University Hospital in Dublin eerder door JCI op zorg, onderzoek en onderwijs geaccrediteerd.

1 REACTIE

  1. Onaangekondigde bezoeken en toch de Privacy , van wie overigens, gewaarborgd ? Was het operatiekamerbezoek onaangekondigd, vastgelegd door eyeworks ? ? Kunnen nu de tarieven omhoog vanwege het JCI-keurmerk ? gaat men ook nu voor een Michelinster-ster ? ? Is dit een afleiding van sterftecijfers ? ? Krijgt het bestuur nu een bonus ? Wordt dit nu een keur- of een edelInstituut ? Anderson schreef toch betere sprookjes !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.