Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG kampt met darmbacterie VRE

Redacteur Zorgvisie
Zestien patiënten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn deze week besmet geraakt met VRE. Het ziekenhuis behandelt de patiënten met deze darmbacterie daarom nu in isolatie.
Quarantaine-400-iStock.jpg
Foto: iStock

VRE is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar kan bij ernstig zieke patiënten problemen veroorzaken. Zo kan de bacterie tot een infectie leiden die alleen met specifieke antibiotica kan worden behandeld, omdat hij op andere, vaker gebruikte antibiotica niet reageert.

Maatregelen tegen VRE
Tot nu toe is de bacterie bij zestien patiënten vastgesteld, maar het ziekenhuis sluit niet uit dat er nog meer patiënten zijn besmet. Daarom zijn de patiënten die positief zijn getest op VRE op een aparte afdeling gelegd, waar ze in isolatie worden behandeld. Ook patiënten die bij hen in de buurt zijn geweest worden nu getest op de bacterie. ‘De VRE-besmetting is vervelend voor patiënten en heeft flinke impact op de betrokken afdeling, maar het UMCG gaat er vanuit dat met de getroffen maatregelen geen verdere verspreiding optreedt’, schrijft het ziekenhuis in een bericht. ‘Patiënten worden gebeld als hun afspraak niet doorgaat, verder gaat alle zorg in het UMCG gewoon door.’

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.