Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG-voorzitter wil marktwerking zorg beperken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgaanbieders mogen van ACM geen samenwerkingsafspraken maken. Voor bepaalde delen van de zorg zou de marktwerking daarom moeten worden opgeheven.
Aartsen.Jos.umcg.JPG
UMCG

Dat stelt UMCG-bestuursvoorzitter Jos Aartsen vanochtend op BNR.

UMCG
Volgens Aartsen, tevens voorzitter van de NFU, zit er in bepaalde zorg geen enkele concurrentie. Maar onderling afspreken welk ziekenhuis welke zorg aanbiedt is onmogelijk. Aartsen: ‘We zouden veel meer regie willen voeren als univeristaire medische centra op de ketens die er nu zijn: oncologie, orthopedie, COPD, acute zorg. Wij zouden willen dat de complexe zorg plaatsvindt in het UMCG, de overige zorg ergens anders. Daar zouden we onderlinge afspraken over willen maken. Maar we weten ook dat er concurrentie is en dat dat helemaal niet kan.’ 

Ommelander Ziekenhuis Groep
Het UMCG heeft onlangs de Ommelander Ziekenhuis Groep in Delfzijl/Winschoten overgenomen, maar mag geen afspraken maken over de opvang van patiënten. ‘Terwijl we, als we meer regie voeren op bijvoorbeeld oncologie, acute zorg en COPD, veel betere zorg kunnen aanbieden.’

Verdeling van zorg
De marktwerking staat zo kwalitatief goede zorg in de weg, stelt Aartsen. ‘Wat je wilt is kwalitatief goede zorg op de goede plek wordt aangeboden. Complexe operaties kunnen worden uitgevoerd in UMC’s, de herstelperiode zou dan in andere ziekenhuizen kunnen.’ Volgens hem zou met name zorg die in academische ziekenhuizen wordt aangeboden hiervoor in aanmerking komen. Maar voorlopig ziet hij dat niet gebeuren. 

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.