Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMC’s voor plafond op b-segment

Mark van Dorresteijn
De universitair medische centra (UMC’s) zijn voor de plannen van minister Klink om de groei in het b-segment te begrenzen. De NVZ vereniging van ziekenhuizen is juist faliekant tegen. De academische ziekenhuizen vrezen dat onbegrensde groei in het b-segment voor hen verkeerd zal uitpakken. “UMC’s zijn vooral actief in het a-segment.
UMC’s voor plafond op b-segment

Aangezien we nog steeds te maken hebben met een budgettair kader zorg, gaat onbegrensde groei in het b-segment ten koste van het a-segment”, zegt Frank van den Bosch, voorlichter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU benadrukt voorstander te zijn van prestatiebekostiging.

Budgetplafond

Een prijsplafond in het b-segment geeft de rust die nodig is om DOT (dbc’s op weg naar transparantie) in te voeren, aldus de NFU. Klink wil met het budgetplafond voorkomen dat ziekenhuizen in de problemen komen door grote omzetverschuivingen. Maar volgens de NVZ haalt het afromen van winsten van ziekenhuizen, die meer patiënten trekken, de dynamiek uit de sector en kunnen slechte ziekenhuizen achterover leunen.

Verzekeraars

Ook verzekeraars hebben geen prikkel meer om in te zetten op prijs en kwaliteit. Daardoor kunnen er weer wachtlijsten ontstaan, aldus de NVZ. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink houdt vast aan budgetplafond cure

ActiZ: ‘schaf regiobudget en productieplafonds af’

Weg met het systeemplafond!

1 REACTIE

  1. Fijn dat ook het geluid van andere ziekenhuizen wordt gehoord. Het is echter niet alleen een budgetplafond. Het is een tijdelijk vangnet en budgetplafond dat voor enkele jaren nodig is om zorgvuldig over te gaan op prestatiebekostiging. Het is een overgangsmodel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.