Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UWV: Personeelstekort zorg blijft uit tot 2015

Mark van Dorresteijn
Generieke personeelstekorten in de zorg blijven uit tot 2015, verwacht het UWV in een sectorrapport.
UWV: Personeelstekort zorg blijft uit tot 2015

De instantie verwacht wel een tekort aan verzorgenden niveau 3 of 4, maar de omvang is onzeker vanwege de maatregelen in het regeerakkoord. Ook voor andere beroepen in de zorg (bijvoorbeeld artsen en  apothekers) worden  tekorten voorzien. In enkele sectorspecifieke gevallen is de arbeidsmarkt krap. Het gaat dan om gespecialiseerde verpleegkundigen (zoals diabetes- of kinderverpleegkundigen), of arts-specialisten (spoedeisende hulp, verpleeghuis, artsen verstandelijk gehandicapten).

Thuiszorg en verzorging

Voor de lagere zorgniveaus (helpenden en zorghulpen) zullen de banen juist niet voor het oprapen liggen. De komende jaren blijft wel vraag naar de thuiszorgmedewerkers of verzorgenden, maar de concurrentie is behoorlijk omdat veel medewerkers hun baan kwijtraken. Gezien de verschuiving van extramuraal naar intramuraal zullen organisaties zich vooral focussen op personeel dat goed met cliënten om kan gaan, zo verwacht de instantie.

Opleiding zorg

Volgens het UWV biedt de zorg nog steeds gunstige perspectieven voor de mensen die een opleiding in de zorg willen volgen: een redelijk tot goede kans op werk, een gevarieerd aanbod aan opleidingen en kansen tot doorstroming. Het gaat dan vooral om opleidingen van mbo-niveau 3 of hoger.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.