Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond FNV start nieuwe rechtszaken tegen Tzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Tzorg kan nieuwe rechtszaken tegemoet zien. De vakbond FNV slijpt de messen voor nieuwe juridisch procedures die vergelijkbaar zijn met de casus in Rivierenland.
Rechter_SpringerFachmedia_450.jpg
Foto: Springer Fachmedien DE

In Rivierenland nam de landelijk werkende thuiszorgorganisatie Tzorg in 2015 145 medewerkers over van Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR). De oud-STMR-medewerkers moesten solliciteren naar hun eigen baan en kregen vervolgens slechtere arbeidsvoorwaarden. Zo gingen ze vaak terug van loonschaal FWG 15 naar 10 en ook de reisvergoeding verschraalde.

Tzorg verliest rechtszaak
De vakbond FNV pikte dat niet en daagde Tzorg begin 2016 voor de rechter. Tzorg redeneerde dat er niet sprake was van een 1-op-1 overname, maar betoogde voor de rechter dat de ene organisatie was gestopt en de andere was begonnen. Maar het betoog vond geen weerklank bij de rechter. Die besliste vorige week dat er sprake is van een klassieke overname. De wet overgang onderneming beschermt in zulke gevallen het personeel. Medewerkers behouden hun arbeidsvoorwaarden. De nieuwe contracten van Tzorg  worden nietig verklaard en medewerkers krijgen weer hun oude arbeidscontract. De loonsverlaging wordt dus met terugwerkende kracht teruggedraaid. Tzorg moet de medewerkers ook het achterstallige loon terugbetalen. De uitspraak geldt niet alleen voor de 25 FNV-leden die de rechtszaak hadden aangespannen, maar voor alle 145 oud-STMR-medewerkers. De thuiszorgorganisatie moet een en ander binnen twee maanden regelen, anders volgt er een boete van 300.000 euro.

FNV: nieuwe rechtszaken
De vakbond FNV bezint zich nu op nieuwe rechtszaken tegen Tzorg bij overnames die vergelijkbaar zijn met die in Rivierenland. Volgens Cao-onderhandelaar Wim van der Hoorn van FNV komen waarschijnlijk de overnames van Careijn, de Zorggroep in Noord-Limburg en Pantein in aanmerking, mogelijk zelfs meer. Deze thuiszorgorganisaties zagen geen kans nog langer door te gaan met huishoudelijke hulp door de lage Wmo-tarieven van gemeenten. Tzorg nam ook daar personeel en cliénten over. ‘Tzorg is een prijsvechter die groot is geworden met dit soort overnames. Ze maken goede sier bij gemeenten en zeggen “wij kunnen het wel tegen deze tarieven”, maar ze laten hun medewerkers in de steek door de arbeidsvoorwaarden te verslechteren.’

Gemeenten verhogen tarieven
Volgens Van der Hoorn hebben gemeenten voldoende geld om hun Wmo-tarieven te baseren op de Cao-lonen. Hij verwijst naar de afspraken die de vakbond eind 2015 heeft gemaakt met staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Gemeenten krijgen in 2017 300 miljoen euro extra voor de Wmo. ‘Gemeenten moeten tarieven gaan uitbetalen, waarmee zorgaanbieders lonen kunnen betalen die zijn gebaseerd op de Cao. Dat is afgesproken met Van Rijn. Hij heeft dit vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur waarover de Tweede Kamer binnenkort beslist. Dat betekent dus loonschaal 15 en niet 10, zoals Tzorg doet. Enkele gemeenten, zoals Utrechtse Heuvelrug en Gooi en Vechtstreek, doen dat al. Ook Arnhem gaat de tarieven aanpassen.’

Tzorg zegt overleg af
Tzorg heeft een gepland overleg met de FNV afgezegd:

 

Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.