Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond: personeel commerciële thuiszorg slecht af

Verzorgend en verplegend personeel van commerciële thuiszorginstellingen werkt vaak te lang of voor te weinig geld. Volgens Abvakabo FNV ontduiken commerciële thuiszorgorganisaties vaak de arbeidsvoorwaarden. Volgens vakbondsbestuurder Jan Kramer lopen er inmiddels tal van individuele zaken.

Hij voegt eraan toe dat hij alleen zicht heeft op de situatie in het oosten van het land, omdat hij in die regio werkt. Maar hij heeft geen reden om aan te nemen dat het elders in het land anders is. Tot een proces komt het meestal niet, omdat werknemers bang zijn dat zij daarmee zichzelf in de vingers snijden. Volgens vakbondsbestuurder Jan Kramer lopen er inmiddels tal van individuele zaken. Hij voegt eraan toe dat hij alleen zicht heeft op de situatie in het oosten van het land, omdat hij in die regio werkt. Maar hij heeft geen reden om aan te nemen dat het elders in het land anders is. Tot een proces komt het meestal niet, omdat werknemers bang zijn dat zij daarmee zichzelf in de vingers snijden.

BTN

BTN, de koepel voor de particuliere thuiszorgorganisaties, herkent zich niet in de kritiek. “Wij hebben een eigen cao en onze leden houden zich daaraan”, aldus bestuurder Jan Verschuren. “Wij hebben ook geen signalen dat het ons betreft.” Wel zijn er tal van kleine nieuwkomers op de markt, aldus Verschuren. Zij zijn niet bij BTN aangesloten.

Reguliere thuiszorg

Maar Kramers kritiek strekt zich naar zijn zeggen ook uit tot leden van BTN. Wel zijn er gunstige uitzonderingen, aldus de vakbondsman. Het steekt de vakbond ook dat commerciële instellingen niet aan dezelfde regels hoeven te voldoen als de reguliere thuiszorgorganisaties. Het zijn vaak ondoorzichtige bv’s, aldus Kramer. Zij hoeven geen inzicht te geven in hun winst of het dividend dat zij uitkeren. Daardoor ontbreekt het aan zicht op wat er met rijksgeld voor de zorg gebeurt. De vakbond pleit dan ook voor onderzoek naar de manier waarop dit geld wordt besteed. (ANP)

Lees ook:

VWS in beroep tegen thuiszorg-uitspraak

OM waarschuwt voor fraude thuiszorg

Zorgkantoor kort thuiszorg tien procent

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.